Většina kempů je v provozu. Rezervace pomalu přibývají

Od tohoto týdne můžou být otevřené i kempy. Chladné počasí ale ke kempování zrovna neláká.

Díky rozvolnění vládních opatření se od tohoto týdne můžeme také ubytovat v kempech. A to za předpokladu, že se prokážeme testem na koronavirus, dokladem o ukončeném očkování nebo o prodělané nemoci covid-19. Celoroční kempy byly od podzimu zavřené a ty sezonní přišly v souvislosti s pandemií o velkou část jarní klientely. Teď se můžou lidé ke kempování ve stanech, karavanech nebo chatkách vrátit.

„24. května nám bylo umožněno rozhodnutím vlády znovu otevřít kemp,“ uvedl zástupce provozovatele kempu Keramika u Hracholuské přehrady Vladimír Čech. Kromě běžné údržby a sekání trávy v kempu právě probíhají další přípravy spojené s hygienickými opatřeními. Po vstupu do areálu si každý musí vydesinfikovat ruce a na recepci se prokázat testem. „Pokud někdo nebude mít platný test, může se nechat otestovat přímo tady, v nově vznikajícím testovacím centru,“ vysvětlil Čech.

Covidový Terminátor

Velká desinfekce čeká také chatky. Náš vyškolený pracovník, my mu říkáme covidový Terminátor, aplikuje desinfekci pomocí zařízení, které běžně slouží na desinfekci hal,“ popsal zástupce provozovatele. Rezervace na květen jsou podle něj volnější, v červnu je ještě několik volných termínů a v červenci a srpnu už zbývá jen pár volných míst.

Volnou kapacitu má v tuto chvíli i autokemp Ostende Bolevák. „Momentálně máme i kvůli nepříznivému počasí malou obsazenost, vzhledem k tomu, jak nám podmínky nastolila vláda, jsme s otevřením rezervačního systému čekali na poslední chvíli, ale nyní nám rezervace začaly přibývat,“ shrnul jednatel společnosti, která kemp provozuje, Milan Čech.

Některé šumavské kempy otevřou až v létě

Otevřeno mají i některé šumavské kempy, například autokemping Antýgl nebo autokemping Annín. „Kemp už otevřený je, ale je tady velká zima, na sezónu máme asi 50% obsazenost chatek,“ informovala provozovatelka annínského kempu Jitka Burešová. Třeba autokemp Nové Městečko nedaleko Annína ale otevře až na začátku června.

Zájemci o kempování by měli sledovat aktuálně platná mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, pravidla pro vstup do kempů se totiž postupně proměňují.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio