Většina plzeňských památek otevře své brány během prvního dubnového víkendu

29. březen 2015

Lepší zázemí pro návštěvníky, nové exponáty i prostory. Na to lákají v nové sezoně státní památky v Plzeňském kraji. Návštěvníci letos poprvé uvidí zrestaurované vstupní portály konventu kláštera Plasy a restaurované nástěnné malby vstupního schodiště zámku Manětín. Zámek v Horšovském Týně nabídne nový letní prohlídkový okruh. Novinek je ale daleko víc.

Vzácný tisk Mattioliho herbáře uvidí letos návštěvníci hradu Velhartice na Klatovsku. Jde o druhé vydání knihy z roku 1596 a správa hradu ho podle kastelána Petra Mejstříka získala v jednom z antikvariátů.

„Svou češtinou je velmi lákavý. Návštěvník si může přečíst texty, které se aspoň částečně budeme snažit lidem prezentovat, a také rady pana vysoce učeného Mattioliho - někdy budou možná komické, ale někdy možná použitelné i pro dnešního člověka," přibližuje uvedený tisk Petr Mejstřík.

Kláštery Kladruby a Plasy letos oslaví kulatá výročí. Společně připravují speciální tematicky zaměřené prohlídky nazvané Monastýrování. Plaský klášter nabídne i novou instalaci pracovny mnicha Mauritia Vogta, řekl kastelán Pavel Duchoň.

„Je to zvláštní figura, která je hodně opomíjená v klášteře, tam se většinou mluví jen o opatech. Tento mnich se proslavil mnoha způsoby - on byl jednak kronikář, jednak cestoval, taky byl trochu dobrodruh, sepisoval pojednání o minerálech, namaloval jednu z nejstarších map vůbec v Čecháh z roku 1712, do toho ještě skládal hudbu, vyučoval hudbu, byl to takový světoběžník. Aspoň to chceme nějakým způsobem připomenout, protože se nám i podařilo získat kopii jeho obrazu z kláštera ze Zlaté Koruny," vysvětluje plaský kastelán Duchoň.

A právě v pracovně mnicha Mauritia Vogta také návštěvníci uvidí po třiceti letech sochu Panny Marie Bolestné od Matyáše Bernarda Brauna. Bude poprvé vystavena od roku 1982.

Do kostela Nanebevzetí Panny Marie v kladrubském klášteře se vrací zrestaurovaná Santiniho Mariánská koruna. Z hlavního oltáře byla sejmuta v roce 1979. Od května pak klášter poprvé zpřístupní jižní klášterní zahradu.

Hrad a zámek Horšovský Týn nabídne návštěvníkům unikátní sbírku řádů a vyznamenání z období Ferdinanda Trauttmansdorffa, blízkého spolupracovníka císaře Josefa II. Zároveň se připravuje nový letní prohlídkový okruh zámeckou kuchyní, řekl kastelán Jan Rosendorfský.

„V jistém období se tady při těch nejvyšších počtech vařilo až 200 jídel, takže zde ukážeme i úřednickou jídelnu. Samotná kuchyně, kde se vařilo, byla modernizována v roce 1927, takže bohužel už tam není černá kuchyně. Ve skladu skla a porcelánu je téměř tisíc exponátů a v zadní části byl sklad černého nádobí,“ dodává Jan Rosendorfský.

Většina památek se turistům otevře poprvé o prvním dubnovém víkendu, zámek Nebílovy a hrad Rabí zahájí sezonu o týden dříve.

autor: čer
Spustit audio