Většina přírodních koupališť v Plzeňském i Karlovarském kraji má vhodnou vodu ke koupání

4. srpen 2017

Letošní léto je extrémně teplé a suché. V horkých dnech i nocích se přehřívají domy a byty a tak je možné se schladit jen někde u vody. A je jistě dobrou zprávou, že podle hygieniků většina přírodních a venkovních koupališť v Plzeňském i Karlovarském kraji má čistou vodu ke koupání.

Podle měření hygieniků je nevhodná voda ke koupání jen v plzeňské nádrži České údolí a v rybníku Valcha na Klatovsku. Zhoršená jakost vody je i v biotopu Kotynka v Dobřanech.

Na Hracholuské přehradě je špatná voda u silničního mostu. Koupat se bez rizik je možné ale v dolní části přehrady, od Radosti ke hrázi. Teplota vody je tam kolem 23 až 24 stupňů Celsia. Vodní květ pomalu pokračuje z horní části nádrže do spodní, takže v oblasti silničního mostu, tedy zhruba v polovině přehrady, už příznivé podmínky ke koupání nejsou. Po plavání je dobré se osprchovat.

V horní části, tedy na Butově a Vranově, není výskyt vodního květu tak velký. Ale voda má silný vegetační zákal a úplně ke koupání ji doporučit nelze. Ale podle hydrobiologa Jindřicha Durase není třeba se děsit.

V Plzni v Bolevecké rybniční soustavě je situace velmi dobrá. Výborné podmínky jsou v Kamenném rybníku, který je ze všech vodních ploch bolevecké soustavy nejteplejší, aktuálně 25 až 26 stupňů. Skvělé podmínky jsou i na Šídlovském rybníce, kde se kvalita vody v posledním období zlepšila, průhlednost je tam přes dva metry a vodní květ sinic je na velmi nízké úrovni. V Třemošenském rybníku je průhlednost jeden a půl metru a ve vodním sloupci už jsou rozeznatelné vločky sinic, kterých se ale není třeba obávat.

Koupání si užijete ve Velkém Boleveckém, ale také na Tachovsku nebo Domažlicku

Ve Velkém Boleveckém rybníku je průhlednost přes čtyři metry. Kvalita vody je výborná a sinice tam nejsou. A taky plzeňské jezírko Košutka se letos vyznačuje až neobvykle dobrou kvalitou vody, průhlednost je tam vysoká a sinice jsou hluboko pod hygienickým rizikem.

Na Plzeňsku si koupání bez obav můžou návštěvníci užít ve všech koupalištích na Tachovsku, Domažlicku a v Rokycanech. Koupat se lze dokonce i v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde byly v minulých letech vždycky problémy se sinicemi.

Na Karlovarsku stále platí dva zákazy koupání. V nádrži Skalka a ve Velkém rybníce u Hroznětína. V čisté vodě si plavci zaplavou ve většině přírodních koupališť na Chebsku - výborná kvalita vody je například na koupališti Dřenice u nádrže Jesenice nebo na koupališti Lido u Mariánských Lázní. Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je pak na Jesenici u autokempu Václav a u Rybářské bašty a taky v Habartově na koupališti Na Rádě. Vůbec nejlepší hodnocení z pětibodové stupnice udělili hygienici například koupališti Michal u Sokolova, Bílé vodě v Chodově nebo habartovskému koupališti Boden.

autoři: kos , jik
Spustit audio