Větve, sklo i rezavá žehlička. Všechno z Českého lesa

2. listopad 2022 09:37, aktualizováno

Nálezy z Českého lesa spolu s velkými fotografiemi můžete právě vidět v černošínském muzeu na výstavě s názvem Krajina českého lesa. Exponáty zapůjčil muzeu fotograf, novinář a regionální průvodce Antonín Hříbal.

Součástí výstavy je také promítání mikrodokumentů, které přibližují různá místa příhraniční krajiny. Snímky doplňují věci běžného života, které se před válkou požívaly, stará žehlička, kousky kachel či dlažby, ale také uhlí, zbytky starého sklo z tamních sklářských hutí.

Mobily vítány!

Zajímavostí výstavy jsou tak zvané QR kódy, které doplňují nálezy. Například u starého skla se díky naskenování kódu přenesete k článku a audio reportáži do zaniklé obce Frauentálu, kdy bývala sklárna. Další kód vám otevře článek s fotogalerií k Vodnímu světu na Kolmu. Podíváte se k Lesné, kde panímáma žehlila touto žehličkou prádlo. A tak dále. Domů si můžete také odnést malý suvenýr v podobě kousku skla, které je více než sto let staré a dodnes se dá v Českém lese najít.

Kudy vede sklářská stezka, kde a jaké bývaly dnes zaniklé obce a domy, kde se obchodovalo, nebo pilo pivo. Každý nález a fotografie nese svůj dávný příběh, jak říká autor výstavy Antonín Hříbal. Lidská obydlí zmizela po vysídlení Němců, kdy se region proměnil ve hlídané pásmo a pomyslná železná opona rozdělovala lid a les se stal hlavní hranicí. Sílu zde ukázala příroda, zeleň skryla torza domů a lidské životy nahradila zvěř. Výstavu můžete navštívit v černošínském muzeu do 19. listopadu letošního roku.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio