Vězněným mnichům v Plasích se jídlo podávalo skrz otáčivý turniket

25. únor 2022
Poklady minulosti

Průzkum kláštera v Plasích na severním Plzeňsku odhalil v 90. letech 20. století původní unikát z doby baroka, a to dřevěný otáčivý turniket na výdej jídla pro mnichy v separacích.

Turniket na bezkontaktní výdej jídla by se s trochou nadsázky možná hodil i v době pandemie. Využívali ho ale už v barokní době mniši v klášteře v Plasích na výdej jídla mnichům, kteří si odpykávali trest v tamním vězení. Takzvaná separace sloužila k potrestání nejrůznějších prohřešků. „Turniket zde fungoval nejméně 50 let až do roku 1785, kdy byl klášter zrušen,“ prozradila zástupkyně kastelána plaského kláštera Monika Tuková.

„Nemáme písemné zprávy o tom, že by vězení bylo nějak intenzivně využíváno, ani jak konkrétně bylo provozováno. Máme však jednu zprávu o využití klášterního vězení z doby těsně před zrušením kláštera, kdy dva mniši chtěli otrávit opata. Právě zde čekali na soud," popsala Monika Tuková.

Šachty s vodou jako možná těžší forma trestu

V jednotlivých celách můžeme dnes krom jednoho originálního turniketu a jedné jeho kopie vidět i šachty s vodou. O jejich využití v plaském klášteře opět nejsou zmínky, ale existují záznamy z jiného vězení v severních Čechách. „Jednoho horníka potrestali tak, že ho přivázaného k žebříku spouštěli do podobných šachet, kde stál nějakou dobu ve vodě,“ popsala zástupkyně kastelána.

A jaké jídlo se skrze turnikety servírovalo? „I když o jídelníčku vězňů nic nevíme, tak obecně mnišská strava byla složena převážně z rostlinných produktů, jednalo se o různé obilné nebo hrachové kaše,“ doplnila Monika Tuková.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio