Vězni perou pro uprchlíky. Je to pro ně pozitivní motivace

12. květen 2022 19:39, aktualizováno

Plzeňští vězni začali prát ložní prádlo pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří jsou ubytovaní na krajské ubytovně v Čechově ulici v Plzni. Dohodlo se na tom hejtmanství s vedením věznice.

Prádelna ve věznici na Borech

Vězni v Plzni na Borech perou ložní prádlo uprchlíkům z Ukrajiny. Na novince se dohodl Plzeňský kraj s vedením věznice. Pro velkokapacitní vězeňskou prádelnu to sice nepředstavuje žádné velké navýšení objemu prádla, i tak má ale pomoc svůj význam.  „Jsem rád, že můžeme pomoct,“ myslí si Lukáš, který v prádelně pracuje. „Při práci také líp utíká čas,“ dodal. 

„Největší pračka, kterou tady máme, má asi dva krát dva metry,“ popsal zástupce vedoucího logistiky Ladislav Fronk. „Máme tady deset praček různých velikostí, sušičky i mandl,“ vyjmenoval. Prádelna zaměstnává 23 odsouzených a pracuje na dvě směny. „Panuje mýtus, že vězni nechtějí pracovat, ale naopak zájem o práci je u vězňů velký, protože jim nejen lépe utíká čas, ale mohou poslat peníze rodině,“ vysvětlil ředitel věznice Pavel Kopačka.

Prádelna ve věznici na Borech

Prádelna ve věznici vypere 24 tun prádla za měsíc. Pere pro 11 věznic a také pro policii. Nově také pro ubytovnu Plzeňského kraje, která sídlí v Čechově ulici v Plzni. Aktuálně tady našlo útočiště asi 150 běženců z Ukrajiny. „Jedná se pouze o 55 kilo prádla jednou za 14 dnů, takže je to pro nás zanedbatelné množství,“ uvedl ředitel. „Na vězně má pozitivní a výchovný efekt to, že jejich práce má smysl a někomu pomáhá,“ uzavřel.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio