Vězni z plzeňské věznice budou pracovat v nové hale

4. září 2020 11:35

Vedle plzeňské věznice roste nová výrobní hala. Od příštího roku v ní najde práci 300 odsouzených.

Nastoupit do věznice Plzeň - Bory často znamená i nastoupit do práce. Ze zhruba 1200 vězňů totiž přibližně 500 pracuje, a to jak uvnitř nápravného zařízení, tak mimo něj, třeba v pekárně.

Stávající stará hala pro pracující vězně v Plzni na Borech

Část odsouzených, asi 220 vězňů, vyrábí přímo v areálu věznice kovové rošty pro německou firmu MEA. Ta teď hned vedle vězení na státním pozemku staví novou halu, kam výrobu roštů přesune a kde najde práci až 300 odsouzených.

Hala z betonu bez oken

„Trest utíká rychleji, když pracujeme,“ řekl vězeň Jiří, který ve staré hale uvnitř věznice obsluhuje jeden ze strojů. Podle něj si vydělá asi 8 tisíc korun, které pokryjí alimenty, a něco může utratit v kantýně.

Zatím jsou vězni ve staré hale, za zdmi věznice už ale pro ně roste hala nová. „Bude mít asi 7 tisíc metrů čtverečních, bude tady žárová zinkovna, kovovýroba a logistika,“ uvedl ředitel věznice Petr Vlk. Doplnil, že hala bude stejně zabezpečená jako věznice.
„Toto je věznice s ostrahou ve vysokém stupni, jsou zde trestaní za násilnou trestnou činnost, drogovou trestnou činnost. Hala bude betonová, bez oken, bude tady strážní i dozorčí služba,“ popsal. Mezi věznicí a halou bude zbudován koridor.

Český unikát

Stavba nové haly pro pracující vězně v Plzni na Borech

Podle Petra Vlka se jedná o české unikum, vůbec poprvé u nás totiž byl aplikován nový institut v české legislativě, totiž umožnění práva stavby na cizím pozemku. „Jsme na pozemku vězeňské služby, která pronajala pozemek soukromé firmě, a ta tady staví halu.
„Je to pro nás důležitý projekt,“ řekl Torsten Wende, jednatel firmy MEA, která s plzeňskou věznicí spolupracuje už dvacet let. „Dohodnout stavbu soukromé haly na státním pozemku byl běh na dlouhou trať a bylo potřeba hodně trpělivosti,“ podotkl. Nová výrobní hala vedle plzeňské věznice má začít fungovat příští rok v létě.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio