Vhodnou výživou můžeme podstatně oddálit rozvoj srdečně-cévních onemocnění

26. leden 2021

Podle primáře interního oddělení Klatovské nemocnice MUDr. Jana Vachka bychom vedle zdravé výživy neměli zapomínat ani na dostatek pohybu. Pak lze rozvoj kardiovaskulárních onemocnění nejen oddálit, ale případně i zastavit.

Jestliže se držíme pestré vyvážené stravy, v rámci kardiovaskulární prevence se obejdeme bez drahých výživových doplňků. „Příznivě působí potraviny bohaté na hořčík, potraviny obsahující vlákninu, zelený čaj. Někdy můžeme sáhnout i po česneku, který snižuje krevní tlak,“ vyjmenovává namátkou MUDr. Jan Vachek, primář interny Klatovské nemocnice.

Čtěte také

Zastavuje se u tuků, při jejich výběru doporučuje všímat si poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin. „Zjednodušeně lze říci, že omega-6 mastné kyseliny jsou ty méně zdravé, prozánětlivé. Kdežto omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek. Vždy se vyskytují v kombinaci a my bychom měli volit potraviny, ve kterých zastoupení omega-3 mastných kyselin vyváží nepříznivý vliv omega-6 mastných kyselin,“ zdůrazňuje lékař, „příkladem je řepkový olej a ryby chované v přirozených podmínkách. Maso obecně bychom měli omezit, hlavně maso z průmyslových chovů, protože v krmných směsích jsou převážně omega-6 mastné kyseliny, které se tak dostávají ke konzumentovi.“

Pohyb by měl být pravidelný

Čtěte také

Pokud máme spíš sedavý styl života, je důležité to co nejdřív změnit. Začít můžeme chůzí, tedy procházkami. Postupně by měly být svižnější, přidat můžeme tzv. indiánský běh, kdy střídáme běh a chůzi. „Osvědčuje se denně si orientačně měřit vzdálenost nebo počet kroků, což nás přiměje k pravidelnosti. Vedle každodenní chůze je dobré se třikrát týdně alespoň půl hodiny věnovat pohybu intenzivněji, jít si zaplavat, zajezdit si na kole, v zimě na běžkách. Měl by to být sport, který nám přináší radost,“ radí MUDr. Jan Vachek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio