Více místa pro kamiony. Na dálnici u Šlovic se navýšila kapacita odstavných ploch

19. listopad 2020 19:00

Kamiony nemají na parkovištích u dálnic kde zaparkovat. Podél nejvytíženějších dálnic se začala upravovat parkoviště. Jedním z prvních upravených parkovišť právě to na dálnici D5 nedaleko Šlovic u Plzně.

Kamiony projíždějící po dálnici Českou republikou mají málo místa na parkování. Podle aktuálního odhadu Ředitelství silnic a dálnic chybí přibližně 1500 míst. Řešením je úprava stávajících parkovišť, kde vznikne méně parkovacích míst pro osobní auta a víc prostoru pro kamiony.

Tato úprava parkoviště je zřízená na dálnici D5 nedaleko Šlovic u Plzně. „V tuto chvíli je na obou stranách 135 míst ve 4 řadách,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl, podle kterého mají právě čtyři řady zefektivnit a zjednodušit řidičům kamionů hledání volného místa, kde si mohou odpočinout nebo přenocovat.

Přibyde také WC pro řidiče a kamerový systém

Úprava na obou stranách vyšla na 162 milionů korun a předpokládaná životnost této investice je přes dvacet let. V další etapě úprav doplní odpočívadlo u Šlovic erární toaleta pro řidiče nebo také kamerový systém, který bude pomáhat právě s parkováním nákladních automobilů. „Bude tu i ukazatel kolik parkovacích míst je volných. Měl by to být takový záchytný systém, který by tu kamionovou dopravu navigovat tak, aby zaparkovali víceméně bez problémů,“ oznámil mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Během koronavirové pandemie se ukázala nutnost navýšení kapacity odstavných ploch u dálnic pro nákladní dopravu. Osobních automobilů sice po dálnicích jezdí nyní méně zato na mýtném se vybralo více. „Zaregistrovali jsme na české dálniční síti z online sčítačů pokles dopravních intenzit o 15 až 17 %, ale ve stejné době jsme zaregistrovali zhruba 11% nárůst výběru mýta,“ poznamenal Jan Rýdl. Letos v říjnu tedy kamiony jezdili skrze Českou republiku více než loňském roce.

V příštím roce chce ŘSD navýšit počet parkovacích míst na nejvytíženějších dálničních tazích o 200 míst a ve stejném tempu chce pokračovat i v následujících letech.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio