Více než 100 let starou lipovou alej v těchto dnech ošetřují v Dobřanech

29. listopad 2018 12:07

Zachránit, oživit nebo pokácet? Právě to teď řeší arboristé v Dobřanech na jižním Plzeňsku.

Aktuálně arboristy nejvíce zaměstnává dlouhá lipová alej, která tu roste přes 100 let. Jenže kvůli neodbornému zásahu z minulosti se některé stromy nepodaří zachránit.

„Odhadem zhruba před 30 lety někdo přistoupil k ošetření stromu poměrně brutálním způsobem tak, že zakrátil původní kosterní větve. Z toho důvodu vznikly náhradní sekundární koruny. Výhony jsou nestabilní, mají dutiny a jsou tam tlaková úžlabí,“ popsal arborista Václav Štoidl s tím, že některé stromy mají vážné mechanické poškození a nemají dobrou vitalitu. Jsou hodně proschlé, některé až z padesáti procent, takže jejich ošetření by bylo příliš drahé a je lepší stromy pokácet. Celkem odborníci pokácejí 27 stromů, z toho 90 procent jsou to lípy a zbytek tvoří břízy.

Stromolezci prozkoumají strom ze země i z lana

Stromolezci se před ošetřením stromu nejprve seznámí s jeho celkovým stavem. „Některé základní zákroky se dají dělat ze země, kam až se dosáhne. Potom, když se dá strom odlézt lezeckou technikou, na strom vylezeme a dáme to rovnou z lana. Pokud to nejde, použijeme plošinu, protože z té se dá dostat v podstatě kamkoliv,“ vysvětlil arborista Jakub Štrunc.

Délka ošetření závisí na každém jednotlivém stromu. Odvíjí se to od jeho výšky, hustoty jeho větví a podobně.

Dobřany se celkem starají o 2 000 stromů. Péče o tak velké množství stromů se musí pečlivě plánovat. „Do konce roku ošetříme alej v Ústavní ulici, ale máme v plánu někdy v únoru nebo březnu ošetřit lípy v Lipové ulici, a až se nám stromy olistí, budeme ošetřovat celé sídliště Pančava. Za ošetření stromů zaplatíme 465 tisíc korun,“ uvedla místostarostka Lenka Tomanová.

Arboristům bude ošetření celé lipové aleje v Dobřanech trvat přibližně jeden měsíc.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio