Vidličkou můžeme jíst jen některá jídla. Která to jsou, prozradil Ladislav Špaček

Příbor používáme obvykle tak, že nůž držíme v pravé ruce, vidličku v levé ruce. Nicméně jsou i pokrmy, které můžeme jíst jenom vidličkou.

V takovém případě držíme vidličku v podstatě jako lžíci, to znamená v pravé ruce a hroty nahoru. Takto jíme těstoviny, saláty, rizoto, kuřecí soté, čínskou nebo thajskou kuchyni. U těchto jídel nůž k ničemu nepotřebujeme, proto ho ponecháváme ležet vedle talíře.

Ale i když jíme jenom vidličkou a dokončíme konzumaci chodu a pokládáme vidličku do prázdného talíře, musíme k ní přidat i nepoužitý nůž. Na stole nesmí zůstat nic, co nebudeme potřebovat k dalším chodům.

Někdy se zejména ženy ostýchají ten krásně vyleštěný nůž položit do použitého talíře, třeba pro případ, že by ho ještě mohli někomu dát. Tak právě takto ne, proto ho položíme do talíře, aby ho obsluha mohla odnést.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.