Viktor Dyk: Deštivý den

30. březen 2020

Pohled do nitra jednoho váženého, „spokojeného“ muže a proměna, která vás rozhodně nenechá chladnými. Povídku Deštivý den kontroverzního spisovatele a publicisty Viktora Dyka svým charismatickým hlasem interpretuje Jan Vlasák. Poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2007

Do života váženého soudce Václava Helverta, obyčejného muže, milujícího manžela a spokojeného otce dětí, vstoupil případ šestnáctileté dívky. Ta k soudu přichází poté, co se svým chlapcem utekla z domu od rodičů, a soudce byl první, který s ní jednal citlivě a chápavě. Dívka mu pak porůznu prokazuje svoji vděčnost.

Nejdříve, třebaže tím je mírně zmaten, tomu Helvert nevěnuje větší pozornost. Když ale dívku potká jednoho dne před kostelem, zmocní se ho zvláštní pocit. Jakoby v jejím pohledu bylo ještě něco jiného než vděk. Jakási jiná síla a vášeň.

Od té doby je často nervózní a podrážděný. Každá nepříjemnost ho vyvádí z míry až podezřele snadno. Uvědomuje si, že žije spokojený život, kde vše funguje jak švýcarské hodinky, a právě to ho dusí, to ho svazuje a vězní. Uvědomuje si, že je příliš mladý na to, aby už „nežil“.

V povídce Deštivý den se stanete svědky proměny jednoho normálního muže ve středním věku. Možná pro něj najdete pochopení, možná pouze slova opovržení. Rozhodně vás ale nenechá chladnými.

autoři: Dominik Mačas , Filip Pluhař
Spustit audio