Viktor Sodoma: František Ringo Čech nám řekl, že Papoušek Kakadu nás bude živit. A měl pravdu

19. září 2019

Největším hitem Viktora Sodomy je písnička Papoušek Kakadu, kterou pro něj napsal František Ringo Čech. Původně ji s kapelou vůbec zpívat nechtěli. Přesto si ji dodnes publikum žádá při každém vystoupení. Viktor Sodoma má za sebou působení v divadle Semafor u Šimka a Grossmanna, ale také v barech. U nás i v zahraničí. Jaká to pro něj byla škola a kdy byl během své kariéry nejspokojenější? I o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Viktor Sodoma vystudoval akademickou školu v Bechyni, kde se potkal s Karlem Krylem a s Miki Ryvolou. „Miki nás učil první akordy a ukazoval nám, jak se hraje na kytaru. Měl tam trampskou osadu Zlatý klíč, kde jsme se všichni scházeli,“ vzpomíná zpěvák.

Sodoma pochází z umělecké rodiny. Jeho tatínek s maminkou zpívali za války swing, což byl jakýsi počátek rokenrolu. V roce 1955 založili kapelu Akord, ve které vystupovali společně s Jiřím Suchým. „Nejdřív zpívali pro své kolegy a kamarády. Ale postupně se to rozneslo a stalo se to strašně populární. A začali na ně chodit slavní lidé – Werich, Horníček, Menšík, Zíma a další,“ říká Viktor Sodoma.

On sám pak působil v divadle Semafor. „Já jsem tam byl pět let u Šimka a Grossmanna, byl jsem totiž se Slávkem na vojně. On byl úžasný člověk. Dnes s tou bývalou partou děláme takový pořad. Jmenuje se Návštěvní den pro Miloslava Šimka. Jsme tam všichni jeho pamětníci a na toho Slávka vzpomínáme,“ dodává Sodoma.

Nejraději vzpomíná na časy se skupinou Matadors

Nejslavnější písničku napsal pro Viktora Sodomu František Ringo Čech. „Když nám ji přinesl, tak mu jeho brácha řekl, že to zpívat nechceme, že chceme hrát bigbít. A on na to odpověděl: to budete zpívat a bude vás to celý život živit. A měl pravdu,“ usmívá se zpěvák.

Nejlepším obdobím pro něj bylo působení ve skupině Matadors, kdy hráli bigbít před mladým publikem a dostali se i do ciziny, například Švýcarska a Belgie. „To byla muzika, která byla mému srdci nejblíž,“ svěřuje se Viktor Sodoma. Později si zkusil i hraní po barech, ať už u nás nebo v zahraničí. „Vystupoval jsem v baru v Itálii, kam jsem jezdil deset let vždycky na čtyři měsíce. A potom jsem hrál v barech v Praze na Václavské námětí. Nejdřív v Alhambře s Evou Pilarovou a Daliborem Jandou a pak v baru Lucerna s Ivetou Bartošovou,“ vzpomíná.

Co dělá ve volném čase, kam nejčastěji cestuje a jaká vystoupení ho v nejbližší době čekají? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio