Vincent Šikula: Pro lesní roh. Povídka o životě mladého hudebníka v 50. letech

15. březen 2023

Povídka Pro lesní roh z knihy Pôstny menuet nám dovoluje nahlédnout do života talentovaného chlapce, jehož velkou vášní je hra na lesní roh. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Josef Somr
Překlad: Emil Charous
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2001

Milovaný hudební nástroj, symbol svobody, doprovází chlapce v mnoha životních chvílích, dobrých i zlých. Ale jsou 50. léta minulého století, probíhá násilná kolektivizace zemědělství a jedné noci na vrata rodného statku buší Státní bezpečnost...

Vincent Šikula, slovenský spisovatel, básník a dramatik, se narodil roku 1936 v československé obci Dubová do rodiny lesního dělníka. Vystudoval hru na lesní roh na Státní konzervatoři. Přes učitelství a dramaturgii ve Slovenské filmové tvorbě se dostal k práci redaktora. V letech 1994 až 1999 působil jako předseda sdružení Spolek slovenských spisovatelů. Za celoživotní dílo, jež se primárně zaměřovalo na dětskou literaturu a jehož hlavními motivy jsou osobní zážitky, které volně spojují trvalé hodnoty lidského života, mu byl roku 1979 udělen titul zasloužilý umělec.

Spustit audio

Související