Víte, kdo jsou prarodiče vašeho štědrovečerního kapra? Fakta, která jste o symbolu českých Vánoc nevěděli

14. prosinec 2019

Je klasikou našich štědrovečerních talířů, ale co o něm víte? Kdo jsou jeho rodiče a prarodiče, kde žije, co má rád k jídlu, kolika let se dožívá a kolik kilo může vážit? Životopis kapra s Pavlem Vránou z Českého rybářského svazu dala v reportáži dohromady Jolana Nováková.

Kapr obecný je živočich z kmene strunatců, podkmene obratlovců, nadtřídy ryby, třídy paprskoploutví, řádu máloostní, čeledi kaprovití a z rodu kapr.

Všichni evropští domestikovaní kapři jsou patrně potomci kaprů z Dunaje. Ale původní, nezušlechtěná forma, sazan, pochází z Asie. Nové výzkumy ukazují, že se choval už před 8 tisíci lety.

Nejtěžšího kapra u nás ulovil letos Stanislav Blažka, vážil 32 kg a měřil 110 cm

Kapr je všežravý, rychle přibývá na váze a dobře snáší transport. Těchto vlastností si povšimli i staří Římané, kteří po celém území říše budovali rybníky, do nichž kapry vysazovali. U nás má rybnikářství také dlouholetou tradici, už od 12. století. Pro chov nejen kaprů byly od středověku budovány celé rybniční soustavy.

„Kapr není maso“

Vánoční kapr je středoevropské specifikum. Právě už od středověku se mohl jíst v době půstu, protože stejně jako ostatní ryby, nebyl považován za maso. Kapra si mohli dovolit i nemajetní lidé. Na vánočním stole se objevil už v 17. století, ale ve větší míře se v českých zemích o Vánocích konzumuje od konce 19. století. Štědrovečerní kapr se stal jedním ze symbolů českých Vánoc.

Kapr neboli vodní prase

Kapr obecný je všežravec, živí se bentosem a drobnými živočichy, které sbírá ze dna. Potravu také ze dna vyhrabává, klidně až z hloubky 20 centimetrů, proto se mu říkává „vodní prase“. Významnou součást jeho potravy tvoří i některé rostlinné zbytky, zejména různá semena.

Tlama kapra je výsuvná a na jejím obvodu jsou čtyři vousy. Ústa jsou neozubená, potravu zpracovávají požerákové kosti, které mají u kapra tři řady zubů. Oči jsou zlatavé, olivově zelené a pohyblivé. Kapr má hřbetní, prsní, břišní, řitní a ocasní ploutve.

kapr

Hmotnost kapra obecného může ve vhodných podmínkách přesáhnout 30 kilo a délka 1 metr. Nejtěžší kapr s váhou 52,2 kg byl uloven v Maďarsku. Nejstarší zaznamenaný jedinec měl 38 let. V Japonsku se mluví o nejstarší koi kapřici Hanako, která prý žila 226 let. Kapr na štědrovečerním talíři je většinou tříletý a má něco okolo kila váhy.

Rekordního kapra u nás letos ulovil Stanislav Blažka, vážil 32 kila a měřil 110 centimetrů. Kapr, pojmenovaný Fantastic, byl po změření a zvážení vypuštěn zpátky do vody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.