Vítejte na Kašperku – nejvýše položeném královském hradě u nás

29. říjen 2021

Hrad Kašperk byl dlouho opomíjenou památkou v Šumavském podhůří. Dnes se zřícenina hradu těší velké oblibě turistů.

Hrad je hojně navštěvován turisty od začátku do konce sezóny

„Kašperk je přejímka z německého názvu Karlsberg. Karel IV., zakladatel tohoto hradu, totiž pojmenovával své hrady podle svého jména, jako například hrad Karlštejn, nebo Karlskrone, což je nynější Radyně,“ sdělil na úvod kastelán hradu Kašperk Václav Kůs, který pokračoval ve výkladu:

„Hrad byl založen roku 1356 a byl postaven za pouhých 5 let. Dříve vypadal odlišně, nicméně dlouho pustl a byl na okraji pozornosti, jelikož ztratil svoji funkci a vlastník se o něj příliš nestaral. Teprve s rozvojem turistiky a romantického zájmu o zříceniny byl hrad znovu objeven. Dnes se dá říct, že je to udržovaná zřícenina.“

Za poslední století se stavba dočkala několika proměn a oprav: „Stále se opravuje, zvelebuje a je to znamenitá připomínka důmyslného umu našich předků. Hrad je také důležité místo kulturních akcí, dějištěm celé řady divadelních představení, koncertů a výstav. Zkrátka hrad žije kulturou,“ řekl Kůs.

„Kašperk dříve ve svých slavných dobách sloužil jako vojenská strážní pevnost a zároveň byl velmi luxusním sídlem, jelikož na něm sídlil takzvaný poprávce, velice důležitý úředník pro Prácheňský kraj. V paláci tak tedy byla například zasklená okna. Nejcennější na Kašperku je to, že v průběhu historie nebyl nijak slohově upravován. Dochoval se nám tedy skutečně autentický hrad po pozdně gotické přestavbě z 15. století,“ uvedl kastelán. Od roku 1617 je hrad v majetku města Kašperské Hory: „Město v současné době hrad spravuje a opravuje, a myslím si, že ku dobru této památky,“ dodal Václav Kůs.

Krásné výhledy a zajímavé prohlídky

Podle kastelána objektu je pro turisty zajímavá už samotná cesta na hrad, a to díky úchvatným výhledům do kraje. Ještě lepší výhledy si pak užijí z věží samotného hradu, a také z nedalekého Pustého hrádku, odkud budou mít nejen hrad samotný jako na dlani. Oblíbené jsou zde také dětské hradní prohlídky.

Nadcházející víkend je mnohde na hradech a zámcích u nás poslední příležitostí, kdy je v letošním roce navštívit. Nenechte si poslední víkend letošní sezóny ujít zajímavé prohlídky právě na hradě Kašperk. Více se o víkendovém programu dozvíte na webových stránkách hradu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio