Vláčné a křupavé sladké šišmáky se sněhem a ořechy upekla Libuše Mariánková z Litoměřic

Libuše Mariánková z Litoměřic upekla šišmáky, které jsou za tepla nádherné vláčné a díky oříškům křupavé jak nejlahodnější vánoční cukroví. Jsou to pečené roládičky z těsta plněné sněhem s vlašskými ořechy. Zachutnají i vám.

Šišmáky

Ingredience:

20 g hrubé mouky
300 g hladké mouky
250 g ztuženého tuku Hera
21 g droždí
3 vejce
1 špetka soli
150 g cukru
300 g vlašských ořechů nahrubo nasekaných
moučkový cukr na obalení

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Do mísy nasypeme hrubou i hladkou mouku, nadrobíme droždí, přidáme změklou Heru, žloutky a zpracujeme pevnější těsto. Mělo by mít konzistenci těsta na nudle, aby se mohlo rozválet.

Těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl rozválíme na obdélníkovou placku silnou asi 2 – 3 mm.

Náplň si připravíme vyšleháním 3 bílků se špetkou soli. Během šlehání přisypáváme 150 g cukru. Musíme ušlehat pevný sníh, který na metličkách bude dělat špičky.

Placku těsta potřeme čtvrtinou ušlehaného sladkého sněhu a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak placku i s náplní svineme do rolády a nakrájíme ji na malé roládičky asi 3 cm široké.

Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě 12 – 15 minut při 180 °C dorůžova.

Po vytažení z trouby chvíli počkáme, ale ještě teplé šišmáky obalíme v moučkovém cukru.

Libuše Mariánková

Recept na šišmáky získala od své maminky a peče ho už desítky let pro svou rodinu na každou oslavu. A mnohokrát už recept i darovala. Proč jim maminka říkala šišmáky, to neví.

Se svým přítelem nás paní Mariánková přivítala u sebe doma a hned zvala ke stolu. Dostali jsme výborný boršč, chlebíčky, ochutnali jsme i grenadýrmarš a další pochoutky. Bylo stále o čem povídat a užili jsme si veselé odpoledne.

Patrik Rozehnal a Libuše Mariánkové