Vláda chce letiště v Líních proměnit na strategický podnikatelský park

8. srpen 2022 21:44, aktualizováno

Armádní letiště v Líních na severním Plzeňsku se má podle usnesení vlády proměnit ve strategický podnikatelský park, kde by mohla stát například továrna na výrobu baterií do elektro aut. Areál celoročně využívají letecké a parašutistické školy, fungují tam firmy i letecké muzeum.

Své zázemí na ploše přibližně 13 tisíc metrů čtverečních má na letišti v Líních na severním Plzeňsku už zhruba 30 let i letecká záchranná služba. Armáda disponuje šesti vrtulníky W-3A Sokoł. „Jednou z výhod je velikost a prostor. Jsme schopni transportovat dva ležící pacienty nebo dokonce dva ventilované pacienty,“ vysvětlil náčelník letecké záchranné služby Armády ČR v Líních Zdeněk Pašek.

Letecká záchranná služba obsluhuje celý Plzeňský a Karlovarský kraj. Každoročně nalétá 500 až 600 letových hodin, což představuje až 700 zásahů. Letiště v Líních je pro leteckou záchrannou službu poměrně zásadní. Výhodná je blízkost FN Plzeň. „Myslím si, že poloha Líní je asi nejlepší v Plzeňském kraji,“ konstatoval Zdeněk Pašek.

Letecká záchranná služba zachována

Do konce srpna má ministerstvo obrany rozhodnout, jestli potřebuje k obraně státu letiště v Plzni Líních nebo ne. „Všechny zúčastněné subjekty deklarovaly, že bez ohledu na výsledky jednání zůstane letecká záchranná služba zachována. Analýza dopadů v současné době probíhá,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva obrany Natálie Forsterová.

Pokud záměr na přeměnu letiště ve strategický podnikatelský park projde, bude nutné stávající objekty podle usnesení vlády vyklidit a zdemolovat. Dotkne se to i muzea historických letadel, které se v objektu nachází. „Nejistota je v tom, že my nemáme kam jít. Mašiny jsou poměrně veliké, potřebujeme zázemí a sklady. Pro nás by to byla komplikace,“ sdělil provozovatel muzea Miroslav Toman. Na podporu letiště vznikla také petice, kterou už podepsaly stovky lidí.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio