Vladimír Hron - entertainer na vlnách Českého rozhlasu Plzeň

12. září 2017

V sobotu 12. září od 13 hodin jsme vysílali další část nového pořadu „Vzpomínky nám zůstanou“. Co nám na sebe prozradil jeho autor a moderátor Vláďa Hron? A co na sebe neprozradil?

V prvních letech nového tisíciletí ovládl televizní obrazovky, čehož dokladem jsou čtyři ceny Týtý, které v té době získal. Je tedy dostatečně známou osobností, jeho profesní role není třeba představovat – bavič, imitátor, zpěvák, moderátor, herec. Ze soukromých přidejme otec, manžel, kamarád a fotbalista. Ale jaký je Vladimír Hron člověk?

Když se s ním setkáte úplně poprvé, hned spatříte profesionála. Jeho úkolem je bavit a tak to dělá. Se vší poctivostí, zodpovědností a vážností. Má laskavé oči a i tu vážnost v nich najdete. Také má už něco za sebou, výsluní slávy i dobu ve stínu, kdy se o něm psalo, jen když bulvární novináři zkoušeli sežrat ho zaživa – za popularitu se u nás velmi často právě takhle platí.

Vzpomínky nám zůstanou to je úspěšná talk show Vladimíra Hrona v Českém rozhlase Plzeň. Natáčení dalšího dílu se můžete zúčastnit i vy

Přesto dál rozdává dobrou náladu snad na každém kroku. A jen tak mezi řečí a uprostřed smíchu se od něj dozvíte, jak ho mrzí, že my Češi někdy příliš snadno a rychle zapomínáme, nevážíme si minulosti a nedovedeme se z ní poučit. „Národ, který nemá historii, si nezaslouží budoucnost. Takže buďme trošku soustředěnější a trošku si pamatujme, dívejme se zpátky, nezapomínejme,“ udiví vás Vladimír Hron, „když nebudeme zapomínat, nebudeme dělat chyby.“

Úcta k minulosti u něj souvisí i s úctou ke stáří, pravidelně vystupuje například v domově seniorů v pražské Michli, kde je zaměstnaná jako pečovatelka jeho žena. „Nedělá mi problém zpívat pro seniory. Každému nám přeci běží stejný čas a ať chceme nebo ne, jednou se jimi staneme i my. A věřím, že až já budu starý, že mě také přijede pobavit někdo z umělců v produktivním věku. Starších bychom si přeci měli vážit, vždyť nám dali život.“ Vladimír Hron rozhodně není jen bavič…

Vladimír Hron

A není ani žádný namyšlenec, i když dnes už si je vědom toho, že svým talentem je výjimečný. Kdo z nás bezchybně zazpívá nejlepší kousky Pavarottiho, Armstronga, Bocelliho a dalších hlasem jejich interpretů? „Já sám jsem nepovažoval to, co umím, za něco zvláštního, protože jsem si myslel, že to dokáže každý,“ usmívá se Vladimír.


Náš tip
Další díl pořadu Vladimíra Hrona Vzpomínky mám zůstanou natáčíme 23. září od 14 hodin ve velkém studiu Českého rozhlasu Plzeň.

Články a zvukové záznamy tohoto pořadu najdete zde.

Až jednou – to byl ještě na základní škole – se stalo, že při fotbale seděl se zlomenou nohou na lavičce a tak alespoň komentoval hru. Hlasem sportovního komentátora Karola Poláka. „A oni se všichni řehtali a říkali, kde ses to naučil, a já říkám, já jsem se nic nenaučil, jenom komentuju,“ vzpomíná, „a to dodnes mám, já prostě jenom ty písničky zpívám tak, jak je slyším, tak jak by měly správně být zazpívané. Nemám pocit, že bych imitoval Drupiho nebo Karla Gotta.“

Jednotlivé hlasy nijak zvlášť netrénuje, hodně cestuje autem i na delší vzdálenosti a tak si po cestě opakovaně pouští ukázky a zpívá při nich: „Ono se to tam prostě najde, já nevím, jak se to děje, neumím to popsat, je to asi nějaký shůry dar.“ Talent pochopitelně není žádná zásluha, ale s jeho rozvíjením a uplatněním už je to jiné. A zaplněný pracovní kalendář Vladimíra Hrona ukazuje, že nezahálí. Energii čerpá na vystoupeních a pozitivní se snaží být i doma: „Hodně si se mnou prožili, jsou moje zázemí a já je nebudu zatěžovat nějakými svými smutky,“ konstatuje v odpověď na osobní otázku.

Vladimír Hron

Vystupuje veřejně i pro soukromé společnosti, vysílá v rádiu, kromě Českého rozhlasu Plzeň natáčí pořady pro internetovou televizi. Na svém kontě má dvě autorská cédéčka a připravuje další - věděli jste, že zpívá i svým vlastním hlasem? Hudbu miluje a nedokáže si bez ní představit den: „Já když hudbu neposlouchám, tak si aspoň zpívám,“ říká o sobě. Dodnes se mu stává, že ho někteří podezírají z využívání playbacku, pak muziku vypíná a předvádí hlas té které z hvězd na svém vlastním textu.

Člověka až překvapuje, že po schopnostech Vladimíra Hrona neskočí dabing nebo filmoví tvůrci. Zkušenost s dabingem ovšem má – po smrti Petra Haničince domlouval některé pasáže v seriálu, který herec daboval. Nikdo nic nepoznal. A představte si, že byste měli asi dvaceti různými hlasy oblíbených herců namluvit podle nepůvodního scénáře půlhodinu ze známého českého filmu! Jako dárek pro někoho k narozeninám. Pro běžného smrtelníka nemyslitelné a on Hron to zvládl. Zahrál si i epizodní roli v seriálu „Vyprávěj“.

Navzdory pracovnímu vytížení se ochotně věnuje také svému fanklubu. Klub Přátel Vladimíra Hrona je parta lidí různého věkového složení, vydávají svůj bulletin, pořádají pravidelná setkání. A takzvanou „Šťastnou hodinku“, během které je Vladimír k dispozici na telefonu a kdokoli z fanklubu mu může zavolat a popovídat si s ním. Jestli se k fanklubu chcete přidat, máte možnost, najdete ho na www.vladahron.cz.

Jednou měsíčně se s Vladimírem Hronem můžete vidět na veřejné nahrávce pořadu „Vzpomínky nám zůstanou“ v rozhlasové budově na náměstí Míru v Plzni. Zve si sem hosty z řad zpěváků, herců, svých kolegů z branže a vždycky u toho bývá veselo, protože jak tvrdí Vladimír: „Samozřejmě, že i ta nadsázka a ta parodie k té práci patří a to lidi mají nejradši“.

Spustit audio