Vlastimil Harapes: V první Zlaté rolničce jsem zvítězil, za mnou byl i Karel Gott

19. prosinec 2019

Vlastimil Harapes je baletní mistr, choreograf, herec i zpěvák. Hrát divadelní role se původně obával, filmové mu byly bližší. V současné době hraje například v divadle Semafor. Užívá si ale i muzikálové role, například postavu krále v představení Popelka na ledě.

Vlastimil Harapes je fatalista, který bere věci tak, jak v životě přicházejí. Dokud mohl tančit, tak hlavně tančil. Potom ho ale začaly trápit zdravotní problémy. Odvápnily se mu kosti a měl postupně zlomeniny holenních kostí. Rok se musel léčit, protože nemohl chodit ani do schodů. V tu dobu dostal nabídku od režiséra Jana Kačera, aby zkusil hrát divadlo: „Řekl jsem mu tehdy: ‚Já to ale neumím, s filmovou rolí nemám problém, ale divadlo je něco jiného.‘“

Režisér Kačer mu poradil, aby zavolal Libuši Havelkovou, která vyučovala jevištní řeč, a požádal ji o pár lekcí: „Zavolal jsem tedy a hned jsem jí řekl, že jsem mrzák… chvíli bylo ticho. Bylo mi tenkrát už třicet pět let a říkal jsem si, že už je na to asi trochu pozdě. Paní Havelková mi ale po chvíli odpověděla: ,Ne, ne, to je výborný nápad, my takového herce nemáme. Tedy tak ztepilého herce.‘ Její komentář se stal dost populární. Například ve filmu Operace mé dcery jsem vbíhal ze strany do záběru, a v tom pan režisér Ivo Novák zařval: ‚Co je, Vlastimile? Zase jste byl ztepilý.‘“

Popelka na ledě

V muzikálu Popelka na ledě hraje Vlastimil Harapes krále, bruslit při tom ale nemusí. „Máme za sebou již celkem sto padesát představení, muzikál se provozuje už osm let. Stojí za ním úspěšný manželský tým Radka Kovaříková a Jindřich Šimek, který projekt vymyslel. Autorem hudby je Petr Malásek a texty napsal Václav Kopta,“ přibližuje Harapes.

Dále hraje v seriálu Čechovi, kterému se také říká „Český Dallas“. Autorem scénáře, producentem a režisérem je Tomáš Magnusek. Za ním jezdí Vlastimil Harapes často do Ratibořic, kde má Magnusek herecké muzeum.

Mezi oblíbené role Vlastimila Harapese patří také Rapsód. Je to postava v představení Prsten pana Nibelunga, které hraje divadlo Semafor. V germánském opusu vystupují i Jiří Suchý, Jitka Molavcová nebo Jiří Štědroň.

Taneční soutěže

StarDance Vlastimil Harapes nesledoval. Byl pouze na zahajovacím večeru, ale potom už bohužel neměl čas. V současné době je ale porotcem v jiných tanečních soutěžích, například v lidových tancích. Je také patronem konzervatoře v Řepích, kde podle něj mají tančí výborné lidové tance. „Lidové tance mě baví a udržely mě i na konzervatoři. Tenkrát jsem totiž netušil, do čeho jde. O studiu na konzervatoři mě totiž přesvědčilo hlavně to, že tam nebudeme mít matematiku, chemii a fyziku,“ směje se Harapes.

U tance podle něho nejvíce záleží na tom, aby pohyb splynul s hudbou. To se Harapesovi povedlo už v první televizní Zlaté rolničce, kterou vyhrál. Dokonce tenkrát předčil i Karla Gotta.

Role ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku

Když se měl natáčet film Jak vytrhnout velrybě stoličku, požádala ho režisérka Marie Poledňáková, aby dělal poradce při baletních číslech. „Potom za několik dnů za mnou přišla a řekla mi, abych si to zahrál sám. Z legrace jsem jí potom říkal, že mě díky mé roli budou děti nenávidět. Z úst Tomáše Holého tam totiž zaznělo, že nejsem družný a nemám rád psy,“ směje se Harapes.

Na Vánoce se Vlastmil Harapes nijak zvlášť nepřipravuje, má skvělou Elišku Fučíkovou, která připraví vše za něho. V záznamu celého pořadu mimo jiné uslyšíte i jaké budou mít dobroty.

Spustit audio