Vlastislav Toman. Ten, který mnoho let zasvětil časopisu ABC

14. leden 2014

„Natočte to, dokud jsem naživu. Nechci být na premiéře v plechovce,“ říká Vlastislav Toman filmařům, kteří připravují adaptaci jeho komiksových příběhů.

Šest cyklů o mimozemšťanovi Kruanovi tvoří podle některých znalců vůbec nejdelší český sci-fi komiks. Jeho autor, plzeňský rodák Vlastislav Toman, značnou část svého profesního života věnoval „ábíčku“, které vedl. Nejen na tato léta přišel zavzpomínat.

Jak se stal z Vlastimila Vlastislav? Jak vznikly jeho literární pseudonymy? Kde se vzal třeba Patrick Coachman? Co v dětství četl člověk, který dalším dětským generacím otevřel světy bezbřehé fantazie? Která věta ho nakopla k tomu, aby se vůbec začal věnovat psaní? Jak se v půlce padesátých let rodilo ABC mladých techniků a přírodovědců, které Vlastislav Toman dlouhá desetiletí vedl? Jak se dávaly dohromady dnes už legendární přílohy tohoto časopisu? Kdy se připojil Jaroslav Foglar a které období bylo pro „ábíčko“ zlatou érou? Jak vznikala „Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana“, která nedávno vyšla? Která generace čtenářů dnes chodí na besedy s autorem a co účastníky obvykle zajímá? Jak daleko je příprava filmové adaptace komiksových příběhů? I na to se Vlastislava Tomana ptal Vladimír Šťovíček.

Spustit audio