Vlčí máky připomenou Den válečných veteránů i na západě Čech

10. listopad 2017

Po celém Česku a poprvé i v Plzni a Karlových Varech dnes začíná veřejná sbírka ke Dni válečných veteránů. Každý, kdo si během dvou sbírkových dnů pořídí za symbolickou cenu květ vlčího máku, přispěje k natáčení dalších příběhů válečných veteránů pro Paměť národa.

„Létali jsme na moři proti ponorkám. A když Němci táhli přes kanál nějaký konvoj, museli jsme ho bombardovat,“ vzpomínal před lety Plzeňan Jaroslav Hofrichter, který byl střelcem 311. bombardovací perutě RAF. Zemřel loni v květnu, ale celý jeho životní příběh zaznamenala společnost Post Bellum pro sbírku Paměť národa.

Ve sbírce Paměť národa najdeme i pohnutý životní příběh další válečné veteránky Jiřiny Tvrdíkové, která byla odsouzena na tři roky prací do sovětského gulagu. Po roce 1942 Jiřina Tvrdíková vstoupila do československé zahraniční armády, účastnila se bojů o Kyjev i Karpatsko-dukelské operace. V roce 1944 byla u Liptovského Mikuláše zasažena do páteře.

„S kulkou jsem chodila do roku 1949, kdy mi ji vyndali. Měla jsem to těsně u míchy. Mám jizvy, protože mě zasáhlo dost střepin,“ vzpomínala Jiřina Tvrdíková, která zemřela v roce 2011.

Vlčí máky pomůžou národu nezapomenout

Natočení a zaznamenání dalších příběhů válečných veteránů podpoří právě výtěžek z prodeje květů vlčích máků. „V tuto chvíli žije v České republice přes 500 lidí, kteří mají status veterána druhé světové války. Větší část už máme zdokumentovanou, ale pořád jsou lidé, které zaznamenané nemáme,“ řekla za projekt Paměť národa Michal Šmíd z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu. Dobrovolníci prodávají květy vlčího máku dnes a zítra i v centru Plzně a Karlových Varů.

autoři: čer , jik
Spustit audio