Vnuk Jiřího Trnky, Matyáš: Trnkovo dílo mám rád, ale jdu si vlastní cestou

30. listopad 2014

Matyáš Trnka je animátor, režisér, producent a díky němu už příští rok ožije pohádková kniha plzeňského rodáka Jiřího Trnky Zahrada. V únoru 2015 se v Západočeském muzeu v Plzni otevře na 400 metrech čtverečních interaktivní expozice, kde budou vystupovat známé postavy z Trnkovy knihy.

„Strašně se těším na vernisáž, ale mám zároveň i strach, jak to děti přijmou a jestli nám to nerozbijou,“ říká s úsměvem třiatřicetiletý Matyáš Trnka. Návštěvníci muzea se setkají s mluvící velrybou – hlas jí propůjčila Jitka Molavcová, budou moci závodit na kočkodromu nebo si pouštět krátké filmy se slony. A to zdaleka není všechno. Matyáš na výstavě pracuje se svým tatínkem a chce, aby po Plzni tzv.kybernetoskop cestoval po celé republice a nakonec našel nějaké stálé místo.

„Oživená Zahrada je určitě na dlouho moje poslední práce spojená s Jiřím Trnkou. Mám jeho dílo rád, baví mě, ale chci dělat něco zcela jiného. Úplně všechno, co dělám a co mám rád, najdete na internetu,“ doplňuje Matyáš. Na webových stránkách www.matyastrnka.cz je možné si prohlédnout filmy, animace, kresby, objekty a další zajímavé práce.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru Matyáše Trnky s moderátorkou Ivou Kokešovou.

autor: iko
Spustit audio