Voda a mráz jsou nepřátelé rekreačních objektů. Jak ochránit trubky a vodoměr před prasknutím?

11. leden 2022

Zimy, sněhu a mrazu jsme si letos zatím moc neužili. Co ale není, může být a prevence se může vyplatit. Zejména na chatách a chalupách ve vyšších polohách.

Největší nebezpečí hrozí právě v rekreačních objektech, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách. Při třeskutých mrazech by vodoměr při nesprávné péči mohl i prasknout. Proto je důležité zabezpečit vstup do šachet tak, aby nemohl být zaplaven povrchovými vodami. Vodoměr obložte vhodnými nenasákavými materiály, např. polystyrénovými deskami.

„Pokud vodoměr nebo vodovodní přípojka praskne, je to věcí odběratele a škoda jde za ním,“ říká Dana Veselá, mluvčí plzeňské vodárny. Ač majitelem vodoměru je vodárna, zákazník, který vodu odebírá, je povinen se o něj starat tak, aby nedošlo k jeho poškození. Pokud k jeho poškození dojde, bude muset zaplatit jeho výměnu. Podle typu se jedná o částku kolem 4000 Kč.

Mrazem zničené vodoměry mají úplně popraskané sklo

„V případě, že vodoměr praskne a přestane měřit, ale přesto vytéká voda, používá se odborný výpočet, který je odvozen od počasí. Jaké bylo, jak dlouho mrzlo, kdy mrazy povolily, jaký je tlak vody a další aspekty. Pak jde vypočítat množství vody, které vyteklo,“ vysvětluje mluvčí.

Ani vodoměr ve sklepě není stoprocentně ochráněn, a i když tam nehrozí velké nebezpečí zamrznutí, obalením trubek vhodným materiálem nic nepokazíte. V mrazech stačí otevřené sklepní okénko, mráz pronikne i sem a problém je na světě. Proto buďte připraveni.

A jak je to s vypouštěním vody z trubek na zimu? Co dělat, když už tam voda zamrzne? Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio