Voda v boleveckých rybnících v Plzni je vhodná ke koupání

24. červen 2020 08:20

Teploty posledních dní konečně připomínají léto a mnozí z nás začínají přemýšlet, kam na koupaliště nebo k rybníku. Například kvalita vody ve všech rybnících plzeňské bolevecké soustavy je velmi dobrá a splňuje nároky kladené na vodu ke koupání. Sinic se lidé obávat nemusejí.

Zatím se teplota vody v rybnících pohybuje kolem 18 °C. S příchodem teplejšího počasí se ale očekává, že se rychle zvýší nad cca 20 stupňů Celsia. Srážky v poslední době hladinu v boleveckých rybnících nezvýšily a dá se předpokládat, že jejich hladina bude i nadále klesat.

„Přestože červnové deště přinesly do krajiny hodně vláhy, do našich rybníků vody přibylo jen nepatrně. Zalesněné povodí pohltilo všechnu dešťovou vodu z uplynulých dní. I přesto je kvalita vody v rybnících velmi dobrá,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, jež má rybniční soustavu na starost.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase bude sice kvalita vody stále dobrá, ale její hladina bude pravděpodobně dále klesat. Bude záležet na vývoji počasí, ale za horkého suchého léta mohou rybníky přijít o dalších 30 až 60 centimetrů vody.

Někde se lidé musejí připravit na omezení

Například ve Velkém boleveckém rybníku je aktuálně hladina vody o metr pod normálním stavem, ale podmínky pro rekreaci jsou stále ještě poměrně příznivé. Voda je chemicky i bakteriologicky velmi dobré kvality. „Snížená hladina vody ale znamená rychlejší růst vodních rostlin, protože mají ode dna blíž ke hladině. Udržují sice stabilně dobrou kvalitu vody, ale vadí při rekreačním využívání. Plavci by tedy měli počítat s tím, že se mohou dostat do kontaktu s vodní vegetací. Rostliny přítomné v rybníce ale ani při kontaktu s kůží nepředstavují žádné riziko,“ upozornil Richard Havelka s tím, že pro venčení a koupání psů nejsou pláže Velkého boleveckého rybníka vhodné.

V Seneckém rybníku je situace stejná jako loni. A ačkoliv jeho voda má zelený odstín, který je způsoben mikroskopickými planktonními řasami, voda je vhodná ke koupání.

Třemošenský rybník má vodu poměrně dobrou s průhledností kolem jednoho metru. Bohužel tam můžou koupání negativně ovlivnit stavební práce v jeho blízkém okolí. A podobná situace je také u Kamenného rybníku. Koupání je možné i v Šídlovském rybníku, ale kvůli opravě hráze tam až do podzimu bude podstatně méně vody, než byli lidé dříve zvyklí.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio