Voda ve studnách Zbirohu ubývá. Neplýtvejte vodou, žádá vedení města

31. červenec 2019 15:30

Omezte spotřebu pitné vody, žádá své obyvatele město Zbiroh. Voda ve studnách, které zásobují město, ubývá.

Ve Zbirohu na Rokycansku musí lidé šetřit vodou. Město má šest studní pro zásobení obyvatel pitnou vodou, ale vlivem změny klimatu a dlouhého sucha v nich v poslední době ubylo vody až o jednu třetinu. Město proto vydalo výzvu, ve které žádá své občany, aby zásadně omezili spotřebu pitné vody, například k napouštění bazénů a jezírek nebo k zalévání zahrádek.

„Nechci šířit paniku, ale chci, aby se lidé zamysleli, jak nakládají s pitnou vodou,“ komentoval starosta Michal Muravecký. Podle něj město v současnosti čerpá vodu ze šesti hlubinných vrtů, které jsou dvacet až čtyřicet metrů hluboké a které prozatím dostačují, do budoucna se chystá posílení zdrojů vrty v oblasti takzvaných Luk.

Úpravna vody i rozvody potřebují opravu

„Dva nové vrty jsme před nedávnem provedli přímo pod úpravnou vody a nyní realizujeme jejich uvedení do provozu,“ uvedl Muravecký. S tím souvisí i potřeba opravit úpravnu vody. „Městu slouží úpravna vody již od počátku roku 1974 a je na pokraji životnosti i co se technologie týče. Ostatní rozvody jsou zde zastaralé a kvůli poruchám a netěsnostem ztrácíme zhruba 15 až 20 procent upravené vody,“ řekl.

Lidé ve Zbirohu se snaží neplýtvat

„Když neprší, tak nic do sudů nenachytáme, ale máme ještě studnu, tak snad tam něco je,“ posteskla si paní Jana. „My šetříme, chytáme vodu z okapu a ve sklepě máme studánku,“ prozradila Anna Rybová. Podle některých obyvatelek je příčinou nedostatku také napouštění bazénů.

Spustit audio