Vodáci radujte se! Většina řek v Plzeňském kraji je sjízdná

16. červenec 2019 12:00

Hladiny řek v Plzeňském kraji se po uplynulém deštivém víkendu zvýšily. Zatímco ještě před týdnem bylo vody v řekách málo a sjízdné byly jen některé jejich úseky, teď je jejich stav pro vodáky víc než příznivý.

Všechny řeky v regionu jsou sjízdné s výjimkou Mže, na které je možné splout pouze dolní úsek. Berounku můžou vodáci sjet celou. Ještě před víkendem byl průtok na řece Berounce v Plzni okolo čtyř kubíků za vteřinu, teď je o kubík vyšší. Podobné je to i na Otavě, která měla před víkendem průtok okolo 4 kubíku za vteřinu a teď je téměř o dva kubíky vyšší. U Otavy je splavný dolní úsek od Sušice. Radbuza je splavná celá. V následujících dvou dnech se situace na řekách měnit nebude, jen hladina Otavy bude pomalu klesat.

Podle meteoroložky Jany Stacke se srážky vrátí až ve čtvrtek a v pátek, a to lokální přeháňky případně ojediněle bouřka. Dnes 16. července se můžou lidé těšit na převážně jasnou až polojasnou oblohu. Ve středu by mělo být podle předpovědi polojasno během dne až oblačno.

Vodákům komplikuje život sucho i rozmary počasí

Loňský rok nebyl pro vodáky kvůli suchu příliš příznivý. Ačkoliv to teď pro ně vypadá z hlediska výšky hladiny řek nadějně, vodácké výpravy často komplikují hlavně rozmary počasí a velké teplotní výkyvy. To potvrdili i námi oslovení provozovatelé kempů. „Oproti loňsku je sezona o něco slabší, ale je to všechno tím, jaké je počasí. Když střídavě prší a je sluníčko tak nikdo neví, co má čekat. Občas si to i rozmyslí, když je déšť. Všechno to ale záleží na počasí,“ řekla Klára Přibylová z tábořiště Kobylka.

Stejné je to i u řeky Otavy, která je jednou z nejoblíbenějších řek v Plzeňském kraji. Tam loni touto dobou bylo hodně vodáků nejen v pracovní dny, ale i o víkendech. Letos už vodáci přijíždějí převážně na víkendy.  

autoři: Karolína Sedláková , mkl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio