Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku se po tříleté rekonstrukci otevřel veřejnosti

10. červen 2020

Bouchání bucharu, klepání kladiva do kovadliny nebo točení vodního kola se znovu ozývá z vodního hamru v Dobřívě na Rokycansku. Po třech letech rekonstrukce se otevřel pro veřejnost. Je to největší a nejvýznamnější památka svého druhu v Česku.

V Dobřívě se železo vyrábělo od počátku 14. do poloviny 20. století. Národní kulturní památka se tři roky opravovala a restaurovalo se taky strojní vybavení.

Vodní hamr Dobřív se otevřel po rekonstrukci

„Úplně nejvzácnější je vlevo od vchodu soustrojí, které se skládá asi ze šesti jednotlivých strojů a vše je poháněno z vodního kola. Je to 150 let staré soustrojí z dob Henryho Stroussbergaa a funguje do dneška,“ vysvětlil správce objektu vodní hamr Dobřív, Petr Koldušek.

V areálu vodního hamru byly obnoveny také velké buchary, přibylo například čtvrté vodní kolo nebo dynamo, které pohánělo v hamru osvětlení na přelomu 19. a 20. století. Restaurátorské práce měl na starosti Zdeněk Vaindl: „Pyšní jsme určitě na rekonstruování dmychadla, protože to je nestarší exponát, který se tu nachází, je z roku 1873. Unikátní je v tom, že to má tři díly a rovnoměrně z toho vypouští vzduch do výhně. Při renovaci se muselo dmychadlo kompletně očistit a rozebrat všechny díly. Dřevěné části, které byly poškozené, se museli vyměnit. Při opravách se vzadu objevil nápis S a V, což je značka výrobce. Pod tím je nápis Pfraumberg, to je německy Přimda a letopočet 1873.“

Na chvilku můžete být i kovářem

Vodní hamr Dobřív se otevřel po rekonstrukci

Vodní hamr je přístupný od úterý až do neděle od 9 do 17 hodin, a to až do konce října. Návštěvníci se během prohlídky dozvědí nejen spoustu zajímavostí o historii hamru a zpracování železa, ale i to jak v minulosti pracovali samotní kováři. Některé činnosti si dokonce mohou sami vyzkoušet. „Byl by nesmysl, abyste se v kovárně jen dívali. Naším heslem je, že dítě, které se tu neušpiní, u nás nebylo,“ doplnil Petr Koldušek.

Vodní hamr Dobřív se otevřel po rekonstrukci

Revitalizace vodního hamru v Dobřívě vyšla na 15,5 milionu korun. Na financování se podílela Evropská unie prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj ČR, dále pak Plzeňský kraj a Západočeské muzeum v Plzni, které objekt spravuje. Kromě kompletně renovovaného strojního vybavení, má vodní hamr také nové zázemí pro návštěvníky.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio