Vodní hamr v Dobřívě se stane technickou památkou

23. říjen 2009
Tento pořad

První technickou památkou v Plzeňském kraji, která se stane národní kulturní památkou, bude od ledna vodní hamr v obci Dobřív na Rokycansku. Objekt mapuje historii podbrdského železářství od 14. století. Zařadí se mezi významné technické památky České republiky podobně jako vítkovické železárny. Starosta Dobříva Milan Kozlík si od vyšší prestiže památky slibuje kromě nárůstu turistů také větší přísun státních peněz na památku, například na opravu jezu nad hamrem, který poničila povodeň.

Vodní hamr je největší a nejvýznamnější památka svého druhu v Česku. Dnešní zděná budova byla postavena začátkem 19. století v místě dřevěných hamrů z let 1658 a 1701. Vybavení pochází také z 19. století. Původně se tam kovaly tyče, po rozšíření technologie od 60. let 19. století těžké nářadí. Železo tam vznikalo od 14. století až do roku 1956.

V Plzeňském kraji je 17 národních kulturních památek, zatím téměř výhradně zámky, hrady a kláštery. Na seznamu, který má v prosinci schválit vláda, je ještě tachovská jízdárna ve Světcích - druhá největší jízdárna ve střední Evropě, ojedinělá ukázka saské renesance zámek Červené Poříčí na Klatovsku a zvažuje se také barokní klášter Chotěšov u Plzně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio