Vodní záchranáři trénovali v Plzni záchranu osob z vodního válce

14. červen 2012

Záchranu tonoucích trénovali v Plzni vodní záchranáři. Cvičení na umělém jezu za Kalikovským mlýnem se účastnili i členové šumavské Informační a strážní služby. Úkolem bylo dostat uvízlé plavce z vodního válce pod jezem nebo zachránit pasažéry z raftu.

K nácviku na divoké vodě posloužil tzv. playspot - umělý jez, pod kterým se vytváří vodní válec. Na playspotu u Kalikovského mlýna cvičí nejen vodní záchranáři, ale také vodáci s kajaky nebo se tu koná rodeo apod.

Vodní záchranáři tu nacvičovali především záchranu z vodního válce. Když se totiž osoba do válce dostane, ten ji zachytí a je velmi obtížné se z něj dostat. Záchranář se pak snaží tonoucího zachránit. Skáče za ním upoutaný na laně a musí se pak i s tonoucím dostat ven. Záchranáři nacvičovali ale i sebezáchranu a každý si tak mohl vyzkoušet, že z válce se nedá lehce vyprostit a když je chytí, tak mají co dělat, aby to udýchali.

Záchrana tonoucího z vodního válce

„Každý, kdo chce sjíždět jez, by si rozhodně měl vzít ochranou přilbu na vodu a záchranou vestu“, říká koordinátor Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Plzeňském kraji Pavel Barák, který cvičení vedl. „Pokud je totiž jez zešikmený, je velmi těžké se z vodního válce dostat. Navíc pokud není nikdo, kdo by vám hodil nějakou plovoucí pomůcku nebo kdo by upoutaný na laně pro vás skočil, tak je sebezáchrana velmi obtížná“, vysvětluje Pavel Barák.

Vodní záchranná služba je v Plzeňském kraji zařazena do integrovaného záchranného systému. Je tedy jednou ze složek, která spolupracuje s hasiči, policií a zdravotnickou záchrannou službou. Slouží také na přehradě Hracholusky, kde drží 24 hodinovou službu od začátku července do konce srpna. Věnuje se dále různé zájmové činnosti pro mládež, například pořádá letní tábory nebo plavecké kroužky na bazénech a podobně.

autor: lum
Spustit audio