Vodní záchranka zasahuje celé léto

10. červenec 2019 08:30

Plavcům, turistům a chatařům na Hracholuskách pomáhá i letos vodní záchranná služba. Sídlí v kempu Keramika.

Už více než deset let pomáhá na přehradě Hracholusky lidem v nouzi vodní záchranná služba. Každý rok v létě ošetří v průměru stovku plavců, chatařů a dalších zraněných. Vodní záchranáři spolupracují se záchrannou službou i s hasiči, od kterých dostávají hlášení k výjezdům.

Nově jsou vodní záchranáři zapojeni také do mobilní aplikace Záchranka. Majitelé chytrých a nabitých mobilů si tak pomoc přivolají jedním kliknutím na ikonu v telefonu. Záchranářů je v kempu Keramika pět, služba jim začíná v neděli večer a trvá vždy týden do dalšího nedělního večera.

Záchranáři pomáhají ve dne i v noci

Když se něco přihodí, dozví se to záchranáři přes krajské operační středisko hasičů nebo záchranné služby. „Pokud se jedná o akutní volání, pak přes číslo 155. Při potřebě pouhé konzultace, mohou lidé volat přímo k nám na naše mobilní číslo,“ řekl mluvčí záchranky Václav Ondra.

„Minulý týden byl nabitý. Bylo hodně ošetření a několik výjezdů. Jeden pán skočil ze železničního mostu. My jsme ho ošetřili a předali záchranné službě. Takže jsme se vůbec nenudili,“ prozradila zdravotnice Verča.

Molo i člun byly pořízeny díky reziduu vodní záchranné služby a zároveň i díky Plzeňskému kraji. Čluny musí být dva, kdyby vznikly potíže u hlavního výjezdového člunu. „Na základě výzvy máme výjezdový interval do deseti minut v noci a do tří minut ve dne. Máme na starosti komplex celých Hracholusek, včetně přilehlých oblastí,“ vysvětloval Václav Ondra.

Nepřetržitě bude vodní záchranná služba na přehradě sloužit do konce prázdnin. A podle toho, kolik bude na Hracholuskách rekreantů a turistů, ještě o víkendech v září.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio