Volební komise pro říjnové sněmovní volby se zaplňují

Některé části Plzně už postupně začínají hledat členy do volebních komisí pro říjnové sněmovní volby. Ve všech plzeňských obvodech je celkem 184 volebních okrsků. V komisích v nich při říjnových volbách zasedne zhruba 1300 lidí. Komise se postupně zaplňují.

Rozhodovat o novém složení dolní komory parlamentu budeme v pátek 8. a v sobotu 9. října. Některé části Plzně už zjišťují, zda budou mít i s ohledem na pandemii koronaviru a platná opatření dostatek lidí do volebních okrskových komisí.

Již v polovině června rozesílala radnice městského obvodu Plzeň 1 pozvánky pro práci v okrskové volební komisi jejím bývalým členům. Oslovení by se měli do 31. srpna rozhodnout, zda zasednou do říjnové komise. „Máme už potvrzených přes 80 lidí. Odeslali jsme to v červnu, protože teď jsou prázdniny a tolik lidí se neozve,“ uvedl Pavel Stehlík, tajemník ÚMO Plzeň 1.

Obvody oslovují pro zasedání v komisích studenty

První městský obvod má přes 50 volebních okrsků, ve kterých zasedá zhruba 550 členů. Třetinu z tohoto počtu tvoří ti, kteří delegují politické strany, zbytek se skládá z dobrovolníků. „Budeme oslovovat poslední ročníky středních škol a vyšší odborné školy. Ze studentů je většinou nejvíce členů a doufáme, že to naplníme,“ doplnil Pavel Stehlík.

V minulých volbách své místo v komisi mnoho lidí odřeklo kvůli obavám z nákazy koronavirem. Proto městské obvody letos shání více náhradníků. Městský obvod Plzeň 4 podnikl první kroky ke složení volebních komisí už letos v dubnu, kdy zveřejnil dotazník ve svém zpravodaji. „Na volbách se podílejí i lidé z úřadu. Každé volby sedí i úředníci ve volebních komisích,“ dodal mluvčí MO Plzeň 4 Jan Švábek.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio