Voliči v Karlových Varech pořádně zamíchali složením zastupitelstva

18. říjen 2010

Komunální volby v Karlových Varech zamíchaly složením zastupitelstva. Do popředí se dostaly strany, které byly v opozici, naopak silná uskupení zůstala v pozadí. Už teď je jisté, že koaliční jednání budou hodně složitá. Volby v Karlovarském kraji sledovala Andrea Strohmaierová

Do zastupitelstva Karlových Varů vstoupí také hnutí O co jim jde, strana TOP 09 a KSČM. První koaliční jednání začínají už dnes. Účast voličů pri komunálních volbách se v celém Karlovarsém kraji výrazně neliší od minulých voleb. Do hlasovacích místností přišlo zhruba 42 procent lidí..

Komunální volby v Karlovarském kraji zahýbaly personálním složením radnic hlavně ve velkých městech. Zcela drtivě dopadly na dosavadní koalici ODS a ČSSD v krajském městě, kde zřejmě dosud opoziční strany vytvoří koalici, v níž se obejdou bez tváří minulého vedení města. Změny ale nastanou i v Chebu, Sokolově a dalších městech.

Volby ve velkých městech všeobecně dopadly, až na výjimky jako jsou Františkovy Lázně, hůře pro ODS. Straně klesly počty mandátů, částečně ve prospěch ČSSD, částečně ve prospěch nových pravicových stran nebo volebních sdružení. Právě velký počet kandidujících stran a sdružení se přitom ve městech projevil horší možností vytvořit koalice.

Naopak ČSSD vesměs posílila, a například v Chebu a Sokolově tak bude po letech jednat o koalicích. V Sokolově už v neděli sociální demokraté uzavřeli dohodu o velké koalici s ODS, v Chebu se bude o složení koalice teprve jednat. V obou okresních městech ale bude mít ČSSD zřejmě starostu.

Spustit audio