Vozíčkářka Anna Stejskalová z Plzně čerpá adrenalin na běžeckých závodech

10. listopad 2020

Anně Stejskalové byla před více než třiceti lety diagnostikována roztroušená skleróza. Před pár roky ji tato nevyléčitelná nemoc upoutala na invalidní vozík. To však Annu nezastavilo a začala se se svým vozíkem zúčastňovat různých běžeckých závodů.

Před 31 lety byla Anně diagnostikována roztroušená skleróza. Postupně začala zakopávat, vystřídala hůlku, francouzské hole a před šesti lety se přesunula na mechanický vozík, následně na vozík elektrický. Anna přišla také o svého manžela, který zemřel na rakovinu. Velkou podporu má nyní ale ve svém příteli a jeho dceři.

Běžeckého závodu se Anna zúčastnila poprvé před třemi lety, kdy na internetu narazila na příspěvek plzeňského sociálního zařízení Domovinka. „Řekla jsem si, že se tam alespoň pojedu podívat a podpořím je svou účastí,“ vzpomínala Anna Stejskalová, pro kterou byl její první závod, jak sama říká, závodem o život. Lesní cesty byly prý pro skutečné běžce a pro elektrický vozík byl terén velmi náročný. „Bylo to ale úžasné spojení zdravých lidí s vozíčkářem,“ poznamenala Anna.

Letos Anna ujela 100 km v rámci projektu Rozběháme Česko

Letošní rok je kvůli covidu jiný. Místo klasických běhů se pořádají běhy virtuální. Myšlenkou je naběhat co nejvíce kilometrů s tím, že si běh může účastník rozvrhnout tak, jak sám chce a může se přihlásit na jakoukoli závodem danou trasu. Anna má nyní za sebou velký virtuální 10denní závod v rámci projektu Rozběháme Česko. Na invalidním vozíku ujela přes 100 km.

Před každým závodem si Anna musí nejprve pořádně nabít vozík. Tento druh sportování je pro ni velkým zdrojem adrenalinu. „Nikdy mi nikdo neřekl, že je mu líto, že jsem na vozíku a toho si vážím,“ uzavřela Anna.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio