Vratislav Kadlec: Hranice lesa. Příběh muže, který nesnášel nezavřené dveře

4. leden 2021

Osmdesátiletý spisovatel Jiří Buřeň na nemocniční posteli přemítá o svém životě, láskách a nedokončeném velkém románu. Povídku Vratislava Kadlece z knihy Hranice lesa čte Ivan Řezáč. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: v roce 2020

Prozaický debut Vratislava Kadlece Hranice lesa, který v závěru roku 2019 vydalo nakladatelství Argo, patří bezpochyby k těm nejzajímavějším vstupům na literární scénu současné doby.

Vratislav Kadlec (1981) je absolventem Literární akademie Josefa Škvoreckého. Překládá z angličtiny a několik let byl šéfredaktorem měsíčníku pro světovou literaturu Plav. V roce 2016 získal za překlad knížky Williama Suttcliffa Cirkus zlodějů a tombola zkázy Zlatou stuhu, cenu pro tvůrce nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Ale už v roce 2011 o sobě dal Vratislav Kadlec vědět i jako prozaik. V knižním souboru Tajemství stržené masky se tehdy objevila jeho povídka Vedlejší příznaky. V elektronické knize Vzorník 2013 pak uveřejnil povídku O Zlatohlávkovi, co špatně spal. Obě pak zařadil i do svého debutu.

V povídkách ze souboru Hranice lesa „jako by se potkával Karel Michal a jeho Bubáci pro všední den s texty Jorgeho Luise Borgese,“ říká text na obálce knihy. A skutečně, čtenáře nečeká nic očekávaného. Povídka Hranice lesa, která dala celému souboru název, vypráví příběh muže, který nesnášel nezavřené dveře. Osmdesátiletý spisovatele Jiří Buřeň na nemocniční posteli rekapituluje svůj život a jeho bolestné milníky – lásky, manželství a nedopsaný velký román.

Spustit audio

Související