Vraždy na západě očima kriminalisty. Oblíbené přednášky s Rudolfem Flaškou budou pokračovat

22. květen 2023

S velkým zájmem se setkala série přednášek s názvem Vraždy na západě Čech očima kriminalisty, kterou ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie ČR Karlovarského kraje, připravil plk. Mgr. Rudolf Flaška. Už tento pátek odstartuje druhá řada v Horním Slavkově.

Rudolf Flaška je vedoucí odboru obecné kriminality na Krajském ředitelství Policie ČR Karlovarského kraje. Případy ze své bohaté praxe kriminalisty, kdy osobně vyšetřoval mnohé ze závažných zločinů v Karlovarském kraji, přibližuje v rámci série přednášek s názvem Vraždy na západě očima kriminalisty.

První řada se setkala s obrovským úspěchem, a tak se rozhodl dál pokračovat. „O přednášky je velký zájem. Myslel jsem si, že přednáškový cyklus skončí první přednáškou, ale byl jsem kontaktován mnoha lidmi, zda budu pokračovat. Myslím si, že lidi to zajímá od pradávna, všechno, co se týká smrti,“ uvedl.

V rozhovoru s Davidem Forstem prozradil, jak je na tom kraj, co se týče spáchaných vražd. „V roce 2020 bylo v rámci Karlovarského kraje spácháno šest vražd, 2021 také šest vražd a v roce 2022 již deset. Průměr je osm až deset vražd ročně. V letech 2020 až 2021 je to méně, to ale bylo způsobeno nejspíše těmi covidovými restrikcemi, lidé se nemohli potkávat a nevznikaly mezi nimi problémy.“

Motivy se podle něj opakují. „Mnoho vražd pochází z rodinného prostředí. Pak jsou tam samozřejmě rozpory mezi kamarády, kteří si řeknou v hospodě něco nepěkného, přeberou si manželky, milenky. To jsou nejhlavnější motivy.“

Nejbližší přednáška na téma vražd očima kriminalisty se bude konat už 26. května v Městské knihovně v Horním Slavkově. Další budou následovat po letních prázdninách, konkrétně 12. září v knihovně v Lokti a 3. října v Sokolově.

Jak velký tým na vyšetřování vražd v Karlovarském kraji pracuje? S jakými případy zájemce na dalších přednáškách seznámí? I o tom byl rozhovor.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio