Vrbina penízková pomáhá proti kašli, prospívá i astmatikům

Když se potřebujete zbavit hlenů hluboko v dýchacích cestách, je vrbina penízková ideální bylinkou. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ji doporučuje také na problémy s pokožkou.

Kvůli podobnému názvu si lidé někdy vrbinu penízkovou pletou s vrbovkou. Podobné si ale nejsou. Vrbina je žlutě kvetoucí plazivá rostlina s až metr dlouhými šlahouny,“ popisuje bylinku Štěpánka Janoutová, „ty přirůstají k zemi a vytvářejí na ní jakoby koberec, proto se vrbina využívá i jako půdokryvná rostlina.“ Kdy se vrbina penízková sbírá? A jak ji pěstovat?

Máte pokojovou rostlinu voděnku a pěstujete ji jenom ve vodě? A víte, že je to vlastně chyba? Podle designérky interiérů s pokojovými rostlinami Simony Bratršovské voděnka ve vodě přežívá, nechat ji tak napořád jí však neprospívá. Co udělat pro to, aby vám voděnka kvetla?

S receptem na kyselé zelené ořechy přichází lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Vedle bylinek v červnu sbírá také rosu na kosmetické účely. Už jste se někdy koupali v ranní rose? Svlékat se kvůli tomu nemusíte. Autorka květinových kuchařek radí, jak na to.

Paní Karla Kadečková z Břetislavi na Tachovsku sbírá staré klasické kočárky. A nejenom je, sbírá také všechno s kočárky spojené. To znamená dečky, polštářky, peřinky, chrastítka, hračky a další věcičky pro miminka. A protože do kočárku miminko patří, přidala i panenky. S mikrofonem a notnou dávkou zvědavosti se na návštěvu k paní Karle vydala Martina Sihelská.

Zveme např. na výstavy velkokvětých kosatců a okrasných česneků do 4. 6. v Janovicích nad Úhlavou a 10. a 11. 6. v Blovicích, na Relaxační malování pro dospělé 7. 6. v Městské knihovně Ostrov a na Kurz chovu včelích matek 10. 6. v Petrovicích nad Úhlavou.

Mezi houby, které můžete najít začátkem června, patří kozák březový a křemenáč březový. Oba jsou jedlí, ze srovnání ale líp vychází křemenáč březový. Jsou tyto houby vázané pouze na břízy? A jak je zpracovat? O tom mluví Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Jak se zbavit octomilek, které poškozují zrající ovoce? Na dotaz odpovídá instruktor Českého zahrádkářského svazu Josef Vačkář. Zmiňuje se o octomilce japonské, která k nelibosti pěstitelů navštěvuje měkké ovoce.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio