Vrch Brada na Jičínsku nabízí výhled do tří krajin. Do Českého ráje, Podkrkonoší a Polabí

28. listopad 2022

Vrchol kopce Brada, který se nachází pět kilometrů severozápadně od Jičína, působí na příchozí magicky. I díky dominantnímu kříži a sochám svatých. Je to příhodné místo pro zastavení na naučné stezce s výhledem do tří krajin. A také relaxační bod, kde se vnímavý poutník cítí trochu nadpozemsky. K členitému terénu Brad a okolí patří i sport v podobě legendárního Mikulášského běhu.

Tvar tohoto vrchu Jičínské pahorkatiny kdysi zřejmě inspiroval stavitele, aby hrad, ze kterého se dodnes téměř nic nedochovalo, pojmenovali  Brada. Nejstarší zprávy o něm jsou ze 13. století, kdy tu sídlil Pakoslavův syn Načerat z rodu Hronoviců, který se psal z Brady. Sídlo zpustlo v poslední třetině 15. století. K velkému poničení došlo za prusko-rakouské války v roce 1866, ale i vinou pozdější těžby pískovce.

Na vrcholu kopce Brada stojí od roku 1891 kříž se sochami sv. Petra a Pavla. Připomíná bitvu, která zde byla svedena v roce 1866, právě na svátek obou apoštolů. Obětem válečné vřavy je věnován i další, kamenný kříž, který poutníci míjejí na úpatí kopce. Stojí tam i barokní dřevěná hranolovitá zvonice a raně gotický kostel sv. Bartoloměje. Tyto památky patří k vesnici Brada, místní části obce Brada-Rybníček.

V blízkém okolí vybízí k zastavení i kouzelné místo na jižním úbočí s názvem Vinice, kde objevíte soukromou barokní kapli zasvěcenou sv. Isidorovi. Nedaleko ní upoutá pozornost mohutná barokní, takzvaná Lepařova vila, kterou tu ve 20. letech 18. století nechal zbudovat jičínský patricijský rod Rostů.

Jen se tak rozhlédnout do tří krajin

Vrch Brada v sousedství Prachovských skal a Jinolických rybníků byl dlouho opomíjenou zastávkou při pochodech Českým rájem za Rumcajem. Porost na úbočích totiž bránil výhledům do okolí. Situace se změnila po odlesnění celého vrcholu Brada. Ten se tak stal oblíbeným vyhlídkovým místem do Jičínské kotliny s dominantou Zebína. Na obzoru jsou vidět dva čedičové sopouchy Trosek a také Ralsko, Ještěd, Kozlov nebo Vyskeř. Za dobrého počasí je možné dohlédnout dokonce až do Krkonoš.

Jarní výhled z Brad  do Krkonoš

Každopádně vás čeká výhled do tří tipů krajin: do pískovcové a čedičové scenérie Českého ráje, do krajiny Podkrkonoší s dominantami Kozákova, Tábora, Kozlova, Bradlece a Kumburku a pohled do úrodného Polabí od Jičína směrem na jih. V dálce se pak rýsují Železné hory.   

Pokud se vydáte na opravdický výlet na Brada, nechte auto v Jičíně a pokračujte pěšky směrem na Prachov. U Sportcentra na Bradech odbočte na naučnou stezku a kolem barokní zvonice vystoupejte na vrchol. Na kole je možné dojet po modré značce po asfaltové silničce obcemi Rybníček a Brada.

K vrcholu Brada se pěšky dostanete i z rozcestí Prachov-okraj, kde sejdete ze silnice a vyrazíte po modré. Po půldruhém kilometru dojdete na rozcestí Pod Přivýšinou a dál pokračujete k obci Brada. Cestou se můžete zastavit v Rumcajsově jeskyni a pak už se před vámi objeví kostel sv. Bartoloměje. Kolem dřevěné zvonice a kamenného kříže vystoupáte do míst, kde dříve stával hrad.

Pravděpodobná podoba hradu Brada

Přes obec vede zelená (Železnice - Brada) a modrá (Jičín - Prachov) turistická značka a cyklostezka 4016 (Újezd pod Troskami - Holín)u

Legendární Mikulášský běh

Od roku 1946 patří k terénu na Bradech a v okolí běžecký sport, který má čestné místo v české atletické historii. Po závodu Běchovice – Praha a Velké Kunratické je u nás třetí nejstarší běžeckou událostí mimo dráhu. Bezmála tříkilometrová trať láká generace vytrvalců svým nezvyklým profilem, převýšením a krásnou přírodou.

Běhu se účastní nejen atleti, ale také orientační běžci, lyžaři, cyklisté, fotbalisté nebo judisté a zájemci z řad sportující veřejnosti. Má skvělou kulisu i atmosféru a nabízí příjemný zážitek, tradičně spojený s  první prosincovou nedělí a s připomenutím Mikulášské obchůzky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.