Vrch umělců nebo Valašský Olymp. Vrch Soláň má vznešená přízviska

15. listopad 2020

Vrch Soláň leží uprostřed Vsetínských vrchů v malebném prostředí Beskyd. Měří 860 metrů a nachází se zhruba 10 kilometrů od Rožnova pod Radhoštěm ve Zlínském kraji. Soláni se často říká „Vrch umělců“ nebo také „Valašský Olymp“. Právem je považován za jednu z nejkrásnějších částí Valašska.

Vrch umělců se mu říká proto, že zde žili významní tvůrci - malíři Alois Schneiderka, Karel Hofman, Jan Kobzáň a František Podešva. „A za nimi chodila spousta dalších umělců, takže na Soláni to vždycky žilo,“ říká Alena Vašutová z Informačního centra Zvonice. Stávala zde také škola, do které se scházely děti ze tří vesnic.

V roce 2006 se na Soláni otevřela Zvonice, která dnes slouží jako informační centrum a galerie umění. „Zvoníme ráno v osm, ve dvanáct a večer v šest,“ prozradila Alena Vašutová. A venku je připravená galerie v přírodě.

Na Soláni byl vytyčen turistický okruh. Měří pět kilometrů a má celkem deset zastavení

Na Soláni byl vytyčen turistický okruh. Měří pět kilometrů a má celkem deset zastavení. U každého z nich stojí kámen s krátkou pověstí v typickém valašském nářečí. Stezku doplňují dřevěné sochy představující nejen vybájené postavy z pohádek a pověstí, ale i původní obyvatele při práci nebo tanci. Galerii v přírodě je možné si projít v každém ročním období. Trasu zvládnou i rodiny s kočárky i vozíčkáři.

A jak Soláň přišel ke svému jménu? Samozřejmě to souvisí se solí. Žil tu jeden bohatý lakomý sedlák, který měl dva voly. Když jednou oral pole, narazil na solný kámen. Aby se o něm ostatní nedozvěděli, protože sůl byla tehdy vzácná, rozhodl se sedlák, že oba voly zabije. Nakonec z toho měl ale špatné svědomí. Občas se tu prý zjevuje černý býk, který sůl kdysi našel, a žalostně ryčí.

Na Soláň se můžete vydat během celého roku. V létě je křižovatkou turistických a cyklistických tras, v zimě ráj pro běžkaře a lyžaře. Z vrcholu je krásný výhled na masiv Radhoště, Lysou horu a hřeben Javorníků. Za dobrého počasí jsou vidět Jeseníky či hřebeny Malé Fatry.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio