Vrchol krušnohorského Klínovce bude měnit tvář

K plánované rekonstrukci vrcholu Klínovce se mohou do poloviny července vyjádřit občané Karlovarského kraje. Na Krajském úřadě si také mohou prostudovat příslušnou dokumentaci. Stejně tak je k nahlédnutí i na obecních úřadech v Božím Daru a Jáchymově. Na Klínovci se chystají stavební úpravy stávajících objektů, přístavby k nim, vybudování novostaveb a příslušné infrastruktury.

Centrální část bude tvořit historická budova vlastního hotelu. Ta se skládá z vyhlídkové věže, budovy hotelu, Sobitschkovy haly, Müllerova sálu a objektu fitness. V nové přístavbě objektu služeb vznikne samoobslužná restaurace, lyžařský servis, půjčovna sportovního vybavení, dětské centrum, centrální sociální zařízení a další služby pro návštěvníky areálu.

Hlavní příjezdová cesta v jižní části areálu bude opatřena vstupními turnikety pro oddělené parkování. Východní část areálu má sloužit k parkování hotelových hostů včetně přístupu do podzemních garáží. Jižní, západní a severní část vrcholu pak budou moci využívat ostatní návštěvníci. Nebudou chybět ani plochy pro autobusy. Turisti budou mít k dispozici celkem 194 parkovacích stání, 3 stání budou pro autobusy a 98 pro hotel.

Klínovec

Kapacita ubytovací části bude 110 lůžek, v hotelové kuchyni se bude vařit tisíc jídel denně, samoobslužná jídelna nabídne 165 míst.

Stavby, na které bylo vydáno stavební povolení, se už opravují. Jedná se například o vyhlídkovou věž. Zahájení další etapy se plánuje v dubnu 2006. Rekonstrukce by měla být hotová o dva roky později. Na renovaci vrcholu Klínovce bude potřeba zhruba 205 milionů korun. V komplexu vznikne 50 nových pracovních míst.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio