Vrháme se po těstovinách, ale odměňme se raději novými bramborami, radí dietní sestra
Rozvolňování v domácím jídelníčku jako odměna za statečnost v době covidové? Proč ne! Odměňme se různými úpravami nových brambor, říká nutriční poradkyně z FN Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Brambory jsou nesmírně cenná potravina. Obsahují draslík, hořčík, vápník a vitamín C. Ten strašně moc potřebujeme. Navíc mají příznivou kalorickou hodnotu. 10 dkg brambor - to je max. 100 kcal. Kdežto těstoviny, knedlíky, pečivo - to je dvojnásobek. Jaroslava Kreuzbergová přinesla do vysílání i několik tipů, jak si doma brambory připravit.
Poradna zdravé výživy rovněž vyvrací mýty o škodlivosti konzumace brambor u lidí s artrózou. Uslyšíte odpověď na dotaz, jak upravit jídelníček v případě onemocnění lupénkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.