Vrháme se po těstovinách, ale odměňme se raději novými bramborami, radí dietní sestra

14. květen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Brambory a zelenina

Rozvolňování v domácím jídelníčku jako odměna za statečnost v době covidové? Proč ne! Odměňme se různými úpravami nových brambor, říká nutriční poradkyně z FN Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.

Brambory jsou nesmírně cenná potravina. Obsahují draslík, hořčík, vápník a vitamín C. Ten strašně moc potřebujeme. Navíc mají příznivou kalorickou hodnotu. 10 dkg brambor - to je max. 100 kcal. Kdežto těstoviny, knedlíky, pečivo - to je dvojnásobek. Jaroslava Kreuzbergová přinesla do vysílání i několik tipů, jak si doma brambory připravit.

Poradna zdravé výživy rovněž vyvrací mýty o škodlivosti konzumace brambor u lidí s artrózou. Uslyšíte odpověď na dotaz, jak upravit jídelníček v případě onemocnění lupénkou.

autor: Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio