Všech 281 mateřských škol v Plzeňském kraji se v pondělí naplno otevírá

Mateřské školy ve třech krajích obnoví od pondělí běžný provoz. Ty v Plzeňském kraji se to oficiálně dozvěděly teprve v uplynulých hodinách.

V Královéhradeckém, Karlovarském a také v Plzeňském kraji se od pondělí naplno otevřou mateřské školy a dětské skupiny. Usnesla se na tom vláda. Jedná se o kraje s nejnižším výskytem nových případů koronaviru. Do školek se v těchto třech vybraných krajích tedy kromě předškoláků vrátí i mladší děti. A to bez nutnosti antigenního testování a nošení roušek.

Mateřské školy vítají, že můžou plně obnovit provoz a že už nebudou muset děti testovat. Vedení některých zařízení si ale stěžuje, jak krátký čas byl na přípravu. Zatímco školky v Královéhradeckém a Karlovarském kraji o svém otevření vědí už několik dní, ty v Plzeňském kraji se to dozvěděly včera, poté večer z datových schránek, večer dostalo rozhodnutí i plzeňské hejtmanství, které až poté přeposlalo informace zřizovatelům školek, takže k některým školkám se to černé na bílém prakticky dostává až v této chvíli.

V Plzeňském kraji jde o 281 školek, a to obecních, soukromých, krajských a také jedna církevní. Krajský hygienik Michal Bartoš potvrdil, že k dnešnímu ránu neví o žádné školce, která by kvůli koronaviru nemohla otevřít. V provozu by tedy měly být od pondělí všechny.

Raději jen žemlovka

Teď musí školky v první řadě obeznámit rodiče s tím, že se otevírají. Ředitelky a učitelky se tak proměnily na telefonní operátorky a zjišťují, kolik mají v pondělí čekat dětí. Od toho se totiž odvíjí to, kolik budou potřebovat jídla na svačiny a obědy. To jídlo musí objednat, což mnohdy takhle narychlo je problém. Konkrétně školka v Tylově ulici v Sušici vyčkává, kolik ze 147 zapsaných dětí skutečně přijde, takže na pondělí plánují k obědu žemlovku a maso bude až od úterý.

Vedoucí odboru školství na plzeňském magistrátu Dagmar Škrlantová potvrdila, že všech 46 plzeňských školek přípravy zvládne. Dnes se ještě rozvážejí testy, kterými se jednou týdně budou testovat zaměstnanci školek. Zároveň vítá, že je možné znovu podle potřeby ve školkách spojovat třídy, což dosud kvůli nákaze nebylo možné.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio