Všechno zlé je k něčemu dobré. Díky rozdělení Evropy nám zůstal jedinečný pás přírody

Z dob, kdy byla Evropa rozdělená na západ a východ, zbyl uprostřed kontinentu takzvaný Zelený pás neboli Greenbelt. Tento divoké přírodě blízký štráf se táhne od rusko-norské hranice až po Balkán a zahrnuje i česko-bavorské příhraničí, které na desítky let přeťala železná opona. Význam zeleného pásu Evropy, ale i historii tohoto území přibližuje evropskou dotací podpořený přeshraniční projekt Učíme se Greenbelt.

Učíme se Greenbelt

Do projektu se společně pustily spolek Via Carolina v Bärnau a vzdělávací středisko REVIS v Tachově. Na obou stranách hranice vytvořily venkovní naučné stezky a vznikly i výukové programy pro školy. „Žáci se dozvědí souvislosti Zeleného pásu Evropy, že vznikl díky bývalé železné oponě, že je tu unikátní příroda a také se dozvědí, jak se k ní chovat, aby byla uchována i pro další generace. Program je cílen tak, aby si návštěvníci uvědomili, jak fungují vztahy v přírodě,“ uvedla ředitelka vzdělávacího střediska REVIS Alexandra Hrušková.

Učíme se Greenbelt

„Ve výukové místnosti děti stráví maximálně 60 minut. Následně se přesunou ven, kde si prohlédnou interaktivní prvky. Ty jsou vyrobené z betonu a jedná se o takové hmatové reliéfy, jsou to zvířátka a rostliny. Například tady je bobr, který je takovou vlajkovou lodí Českého lesa, protože se zde vyskytuje. Dále je tu třeba i vlk, který je symbolem svobody a divoké přírody. Žáci tu uvidí i ukázku zaniklé obce, aby si uvědomili proměnu krajiny v Českém lese v pohraničí, kdy kvůli železné oponě a hraničnímu pásu byla řada vesnic vysídlena nebo zničena. Teď můžou v lesích vidět opravdu jen ten sklep. Nakonec si děti ve venkovním areálu zahrají hry s přírodovědnou tematikou, aby měly i nějakou zábavnou aktivitu,“ popsala Alexandra Hrušková.

Učíme se Greenbelt

Školy, které mají zájem o projekt Učíme se Greenbelt podpořený Evropskou unií, mohou kontaktovat Vzdělávací středisko REVIS v Tachově a domluvit si termín. Součástí dotace je i úhrada dopravy pro školy. Venkovní část projektu Učíme se Greenbelt, tedy naučná přírodovědná stezka kolem sídla tachovského střediska, je i volně přístupná veřejnosti a přijít tam mohou třeba i mateřské školy, rodiny s dětmi a ostatní zájemci.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio