Všekary na Domažlicku chtějí zachránit místní zchátralý barokní kostel

29. leden 2020 15:35

Téměř 300 let stará kulturní památka je v havarijním stavu. Zastupitelé obce rozhodli, že stavbu nenechají spadnout. Kostel koupila obec a postupně ji plánuje opravit.

Starý barokní kostel svaté Barbory u Všekar hyzdí opadaná omítka, chybějící kusy zdí a různé nápisy vandalů. Místo oken zbyly jen otvory, kudy profukuje vítr, a dveře jsou naopak zazděné. Na stavu kostela se výrazně podepsala armáda, která tu měla po druhé světové válce své sídlo.

„V té době tu měly pozorovatelnu lidové milice. Ty vytrhaly a spálily veškeré dřevo, například zábradlí a podobně. Na kostel byl před revolucí vydán demoliční výměr, ale údajně na zbourání nebyly finanční prostředky, takže kostel tohle složité období přežil a dochoval se do dnešní doby. Je ale v havarijním stavu. Potřeba je opravit střechu, skrz kterou sem zatéká. Kruchta je polorozpadlá a chybí i podlaha,“ popsal nezávislý starosta Josef Trhlík.

Kostel bohužel nezůstal bez povšimnutí vandalů a zlodějů

Klempířské měděné prvky, které byly v 90. letech v kostele nově osazené, někdo odcizil a rovněž ostatní zařízení bylo buď ukradené, nebo zničené. V kostele tak prakticky nic nezůstalo.

Podle Karla Fouda z plzeňské pobočky Národního památkového ústavu je stavba i přes svůj stav jedinečná a má co nabídnout: „Když tam přijdete, tak vidíte nádherný velký prostor, který je působivý sám o sobě. Stavba je pěkná i tím, jak je posazená v krajině. Je takovou přirozenou krajinnou dominantou.“

Kostel sv. Barbory postavil majitel panství hrabě Fr. A. Trauttmannsdorff v letech 1717-1724 u někdejší hornické osady. Patronkou havířů, kteří v okolí dolovali stříbro, olovo a cín, byla právě sv. Barbora. Osada sice zmizela po vytěžení drahých rud, ale od 18. století se stalo z kostela oblíbené poutní místo. „Podle legendy svatá Barbora postavila tento kostel tak, aby bylo vidět na Bolfánek v Chudenicích,“ doplnil starosta Thlík.

Opravit je potřeba vše od střechy až po podlahu

Obec teď s podporou památkářů bude žádat o různé dotace, aby práce mohly začít ještě letos. „Začneme s opravou střechy. Doplníme hřebenáče a chybějící klempířské prvky, aby už do kostela nezatékalo. Otvory po velkých oknech plánujeme vyplnit a osadíme dveře. Doplnit chceme i chybějící zdi. Samozřejmě opravit se musí také praskliny a trhliny, kterých jsou na kostele spousty,“ uzavřel Josef Trhlík.

Kostel svaté Barbory využívá církev na mše, ale konají se tam i svatby a různé kulturní nebo společenské akce. V nich plánují zástupci Všekar pokračovat. Hlavní část oprav by chtělo mít vedení obce hotové do roku 2024, kdy uplyne 300 let od dokončení stavby.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio