Všeruby na Domažlicku bojují s kamionovou dopravou

22. květen 2017

Šest let marné snahy zakázat průjezd těžkých kamionů mají za sebou Všeruby na Domažlicku. Neustále se zvyšující kamionová doprava komplikuje a znepříjemňuje život místním obyvatelům. Kvůli rostoucí nákladní dopravě se ze Všerub stěhují pryč.

Denně městysem projede kolem 1 200 kamionů. Nákladní dopravu chtěly také omezit některé příhraniční obce v Německu, které dokonce hrozily blokádami. „Novelizovaný zákon o pozemních komunikacích nám vůbec nepomohl. Je tam klauzule, že pokud chce obec vytlačit kamionovou dopravu jinam, musí najít vhodnou a bezpečnou objízdnou trasu, což se v našem případě nepodařilo," řekl starosta Všerub Václav Bernard. Nákladní doprava by mohla totiž vést jedině přes Domažlice a Babylon, což ale není kvůli přeplněné kapacitě možné.

Podle Václava Bernarda je situace hodně komplikovaná. V Německu se sice staví tříproudová silnice přes Furth im Wald až na hraniční přechod Folmava, ta ale v Česku nemá adekvátní návaznost. Za hranicemi řidiči najedou na dvouproudou silnici, která vede klikatícími se úseky přes Babylon, pokračuje na Domažlice a Plzeň. Navíc díky výstavbě za Furth im Waldem platí řada dopravních omezení, a kamiony tím pádem volí trasu přes hraniční přechod Eschlkam- Všeruby.

Velký průjezd kamionů městys nejen vylidňuje, ale zhoršuje také bezpečnost, kvalitu ovzduší, roste hluk i prašnost. Starosta Bernard uvedl, že Plzeňský kraj společně s městysem by měl letos dokončit 2,4 kilometrový průtah přes Všeruby, který je ale jen dvouproudý.

Všeruby a okolí šest let usilují o instalaci zákazové značky pro kamiony s hmotností nad 17 tun, která by dopravě alespoň částečně ulevila. Umístění značek ale zatím dopravní inspektorát v Domažlicích nepovolil.

autor: jik
Spustit audio