Vstupné do plzeňské zoo nebo do Divadla J. K. Tyla se v novém roce nezvýší

V roce 2022 si lidé připlatí například za elektřinu, plyn, někde i za vodu nebo odpady. Příspěvkové organizace města Plzně ale od Nového roku hromadné zdražování nechystají.

Zdraží energie i voda, podle odhadů ekonomů navíc budou stoupat také ceny stavebních prací nebo nemovitostí. Rostoucí inflace se navíc dotkne i jídla a některých služeb. Příspěvkové organizace města Plzně zatím zdražovat nebudou.

My fair lady, Do naha nebo Billy Eliot. To jsou muzikály, na které se můžou návštěvníci Divadla Josefa Kajetána v Plzni těšit v lednu. Jak dodala mluvčí divadla Martina Drbušková, na představení můžou přijít za stejné ceny jako letos. „Základní ceny vstupenek v Divadle Josefa Kajetána Tyla se pohybují mezi 129 až 550 korunami, v posledních letech docházelo jen k nevýraznému navýšení průměrné ceny. Divadlo neplánuje navýšit ceny, ani snižovat počty zaměstnanců.“

Zvyšovat poplatky zatím neplánuje ani Správa hřbitovů a krematoria města Plzně. „Zdražování neplánujeme rozhodně v první části roku 2022, máme přes město vysoutěžené ceny energií,“ potvrdila ředitelka Kateřina Šneberková.

Příznivci exotických zvířat si trochu připlatí. Zoologická zahrada města Plzně totiž musela zdražit vstupné už letos. „V průběhu letošního roku, sice na podzim, došlo k úpravě ceny vstupného do zoologické zahrady, je to kvůli růstu cen energií, v současnosti je vstupné za dospělou osobu 190 Kč,“ upřesnil mluvčí zoo Martin Vobruba.

„Vzhledem k tomu, že město Plzeň má vysoutěžený takzvaný maloodběr elektřiny na roky 2021 a 2022, nebyla nutnost vzhledem ke složkám Magistrátu města Plzně a jeho příspěvkovým organizacím navyšovat rozpočet kvůli růstu cen energií,“ vysvětlil plzeňský radní  pro oblast ekonomickou David Šlouf s tím, že město je připravené i během roku svým organizacím pomoci.

„Máme ve fondu rezervu 80 milionů korun na neočekávané výdaje, což by mohl být tento příklad, pokud by došlo k navýšením, měli bychom kam sáhnout,“ řekl Šlouf. Podle něj také s ohledem na současnou situaci bude nutné do budoucna sestavovat městský rozpočet. „Vzhledem k tomu že inflace šplhá, rostou ceny energií, materiálu i prací, musíme k tomu přihlížet,“ uzavřel radní.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio