„Vůně“ nového koberce a její efekt na naše zdraví

26. březen 2018

Posluchač z Domažlic se ptá, co našemu nosu voní (případně páchne) na novém koberci. A dále ho zajímá, jestli tato vůně nebo zápach může mít nějaký vliv na zdraví. Odborníci si podobné otázky položili už před desítkami let a díky celé řadě testů tak známe odpovědi.

To, co někteří lidé označují jako „vůně nového“, a co jiným může připadat spíše jako nepříjemný zápach, mají obvykle na svědomí těkavé organické chemikálie, které se používají při výrobě koberců, ale i jiného spotřebního zboží. Jedná se o chemické látky, které se za běžné pokojové teploty z výrobků uvolňují v podobě plynů. Jedná se o širokou skupinu látek s rozmanitými vlastnostmi. Samotný zápach nemusí nutně znamenat problém, nicméně některé z těchto látek jsou považovány za nebezpečné pro lidské zdraví, a proto vznikla snaha je z výroby vyloučit nebo jejich používání omezit.

Špatný koberec může vést k nemocné budově

Složení koberců se zvýšená pozornost začala věnovat v 70. letech minulého století. Tehdy se ukázalo, že v některých budovách může být větší počet lidí postižen nespecifickými zdravotními problémy, jako jsou bolesti hlavy, pálení očí, bolesti na hrudi, dýchací obtíže. Mnohdy tyto komplikace vedly ke snížení pracovní výkonnosti a větší nemocnosti v takových budovách.

V roce 1983 dokonce Světová zdravotnická organizace zavedla termín Sick Building Syndrome, což se do češtiny překládá jako „syndrom nemocné budovy“. Jednou z příčin tohoto syndromu může být právě i uvolňování chemických látek z koberců a dalších podlahových krytin, z nábytku nebo elektrických a elektronických zařízení.

Chemický koktejl v kobercích

Laboratorní testy koberců provedené v uplynulých letech ukázaly, že koberce mohou být zdrojem celé řady těkavých organických látek. Jedná se například o styren, který se typicky může uvolňovat z koberců pro děti, které obsahují podkladovou vrstvu ze styren-butadienové gumy. Styren je přitom klasifikován jako látka toxická pro reprodukci a jako karcinogen skupiny 2B. Mezinárodní sekretariát pro chemické látky ho proto zařadil černou listinu chemikálií, které by měly být ve spotřebním zboží nahrazeny.

Ze styren-butadienové gumy na spodní straně koberců se může ve vysoké míře uvolňovat po určitou dobu také 4-fenylcyklohexan, který vzniká jako toxická nežádoucí příměs při výrobě této gumy. Prokazatelně se z koberců mohou uvolňovat i další těkavé chemické látky, například toluen, xyleny, etylbenzen nebo di- a trichloretany.

Dobrovolné omezení výrobců a jejich značka

V prosinci 1990 založila skupina evropských výrobců koberců dobrovolné sdružení GUT (zkratka z německého názvu Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden e. V.). To postupně zavedlo systém testování koberců a kritéria, která omezují používání celé řady chemických látek.

Výrobci, kteří tato kritéria splňují, mohou své výrobky označovat značkou GUT. Tyto výrobky například nesmí obsahovat některá azobarviva nebo karcinogenní barevné pigmenty, některé ftaláty, případně chlorované fenoly. Značka GUT také omezuje použití některých nebezpečných biocidů nebo zpomalovačů hoření.

Dobrovolné a národní limity pro těkavé organické látky

Některé evropské země se rozhodly zavést národní limity pro uvolňování těkavých organických látek. Takovou regulaci má například Belgie, Francie nebo Německo. Finsko zavedlo dobrovolný standard pro emise z materiálů používaných ve stavbách. Kromě toho svá kritéria pro tyto látky mají také různé spotřebitelské značky. Standard značky Oeko-Tex, která pokrývá rozmanité textilní výrobky, si stanovil limit na 500 mikrogramů těkavých organických látek v metru kubickém vzduchu.

Skandinávská značka pro ekologicky šetrné výrobky, které se také říká „skandinávská labuť“) garantuje, že z koberců se nesmí uvolňovat více než 300 mikrogramů/m3 těkavých látek. A ještě přísnější jsou značky GUT a německá značka pro ekologicky šetrné výrobky, které stanovily limit na 100 mikrogramů/m3.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Výběru podlahové krytiny nebo koberce věnujte velkou pozornost, protože v její přítomnosti pravděpodobně strávíte několik let života.
  • Opatrní buď hlavně při výběru koberce do dětského pokoje, protože děti na něm stráví spoustu času, vdechují vzduch mnohem blíže koberci a menší děti taky zkoumají vše kolem sebe ústy.
  • Při výběru koberce se můžete orientačně rozhodovat čichem, ale raději využívejte svého práva na informace o tom, jestli koberec, který si kupujete, obsahuje některou z látek vzbuzujících mimořádné obavy.
  • Pokud vám obchodník informaci nechce nebo neumí poskytnout, zboží si raději nekupujte.
  • Zárukou určitých dobrovolných standardů výrobců mohou být značky Oeko-Tex nebo GUT. Nejlepší garantované standardy pak v tuto chvíli poskytuje německá a skandinávská značka pro ekologicky šetrné výrobky.
Spustit audio