Vychází další kniha věnovaná historii stříbrského hornictví

8. říjen 2022

Karel Neuberger je členem Hornicko-historického spolku města Stříbra od samého počátku, tedy už dvacet let. Horník tělem i duší se spolu s ostatními členy snaží o obnovení a udržování starých hornických tradic, je také autorem mnoha knih o historii Stříbra, a právě mu vychází nová.

Nová kniha Karla Neubergera

V letošním roce na jaře vzniklo oficiálně Bratrstvo sv. Barbory, které má ve Stříbře historické kořeny. Spolek sdružuje zájemce o hornictví a hutnictví hlavně v souvislosti se stříbrským rudním revírem. Členové hledají v archivech, snaží se o vydávání dalších publikací a všechny jejich aktivity se vážou k historii královského horního města Stříbra. Karel Neuberger se hornictví věnuje už 47 let. Nyní jako manažer. „V dnešní době je hornictví práce bezpečná. V minulosti to byla práce velice nebezpečná,“ konstatoval.

Nová kniha Karla Neubergera o hornictví a hutnictví hlavně ve stříbrském rudním revíru je nazvaná „Stříbrské rudné hornictví od 12. století do roku 1975“. Pojednává tedy o celkem rozsáhlém období v historii stříbrského hornictví. Autor se snaží doplňovat kapitoly z předchozích knih, kterých již vydal 14. kniha má i obrazovou přílohu, skvěle doplňující psaný text.

Nová kniha Karla Neubergera

Karel Neuberger už má připravenou knihu na příští rok. Nyní se chystá její grafika. „Tím, že byl covid, jsem získal relativně hodně času na to, abych spoustu svých materiálů dal dohromady. Během roku získám mnoho nových informací, které nejsem schopen do knihy obsáhnout. Proto mnoho kapitol doplňuji," vysvětlil spisovatel.

Nová kniha bude brzy pokřtěna a zájemci si ji mohou pořídit u spisovatele osobně, u jeho spolku nebo v Městském muzeu ve Stříbře. Návštěvníci Stříbra by neměli minout hornický skanzen. K vidění je 700 metrů dlouhá zrekonstruovaná štola svatého Prokopa. Nechybí ani důlní vláček.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio