Vychází knižní novinka s názvem Pozor, hranice!

17. březen 2021 13:30, aktualizováno

Kniha Pozor, hranice! je průvodcem historií česko-německého pohraničí. Nabízí unikátní pohled na dějiny regionů Domažlice a Cham. Dvojjazyčná publikace popisuje vývoj hranic mezi státy v průběhu několika staletí.

Kniha je členěna do deseti kapitol a snaží se představit život v pohraničí a jeho proměny od pravěku až po současnost. Dílo se snaží zachytit jak českou, tak německou perspektivu. Také proto je kniha psána dvojjazyčně.

Během živého přenosu bude představen celý projekt

Ve čtvrtek 18. března od 18 hodin proběhne živý přenos, ve kterém historička Kristýna Pinkrová představí své nové dílo a stejnojmenný projekt veřejnosti. O projekt se zasloužilo Centrum Bavaria Bohemia. Přenos online prezentace bude probíhat na platformě Zoom. Zájemci se mohou ke streamu přihlásit na www.bbkult.net.

Kniha Pozor hranice!

Jedna část streamu se bude věnovat vzniku knihy, jejímu členění a způsobu, jakým se s knihou může čtenář seznamovat. Kniha je průvodcem časem, ale také místy. Představen bude také projekt Pozor, hranice!. „S projektem souvisí jak expozice, kniha, tak další návazné činnosti,“ sdělila historička Kristýna Pinkrová.

Projekt se snaží udržet živou paměť na místa pohraničí a připomínat si jejich historii. „Místa mají svou hodnotu a můžeme si k nim vytvářet vztah tím, že známe jejich historii,“ poznamenala Kristýna Pinkrová.

V kulturním centru Pivovar Domažlice se chystá interaktivní expozice

Expozice by měla nést název Pozor, hranice! Historie hrou. Návštěvník bude mít možnost poznat příhraničí v průběhu staletí a pochopit, v čem byly určité okamžiky v dějinách zlomové. Expozici by si mohli návštěvníci prohlédnout na jaře roku 2022.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio