Východní ambit Mariánské Týnice už se rýsuje. Na začátku roku 2021 přivítá návštěvníky

6. listopad 2019 10:35

Druhým rokem se staví nový východní ambit jedné z nejvýznamnějších barokních památek na severním Plzeňsku v Mariánské Týnici. Buduje se podle původních plánů barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho. Stavba je národní kulturní památkou a ta se po třech stoletích dočká dokončení. V areálu sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska.

Chybějící východní ambit je posledním krokem v obnově významné stavby. Projekt řeší nevyhovující stavebně-technický stav v části památky, a to kaple Korunování Panny Marie, přiléhající ke kostelu. Uzavřením areálu se docílí posílení ochrany památky a její zabezpečení před nekontrolovatelným přístupem.

Zedníci právě nahazují omítky. „Jsme ve dvou třetinách, hotovi budeme do zimy. Přes zimu kompletně nahodíme vnitřní omítky,“ popisuje Petr Vlnař, stavbyvedoucí nového východního ambitu. Stavbaři se drží historie. „Zdíme na plné cihly, jako se to dělalo dříve. Používáme míchanou maltu, kameny. Samozřejmě využíváme moderní stroje, ale jinak se držíme toho původního,“ říká Petr Vlnař. Stavební část celého projektu bude hotová v létě příštího roku.

Východní ambit, který se právě staví, je symetrický se západním. Zahrnuje také čtyři kaple, které spojují tři arkádové chodby. Ty se po dostavbě budou malovat. „Maluje se na čerstvou omítku, je to asi 400 m čtverečních. Denně se zvládne namalovat asi tak 8 metrů, podle náročnosti,“ vysvětluje Irena Bukačová, ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Jedná se o starou stoletími prověřenou techniku malby na zeď. Je velice trvanlivá, proto se některé nástěnné fresky zachovaly třeba i ze středověku,“ dodává Irena Bukačová.

Chystá si i pět a půl metrů vysoká zvonohra

Součástí nového ambitu budou také květiny a stromy. Určitě tady stejně jako v západním ambitu budeme mít růže. To je rostlina Panny Marie, stejně jako lilie. A budou zde i druhy stromů, které tady třeba v 18. století rostly,“ slibuje ředitelka muzea.

V plánu je také zvonohra, která právě v poutních areálech často bývá instalována. Nosná konstrukce by měla tvar lipového listu a má být vybavena 24 zvony od 15 do 50 kg. Zvonohra bude vysoká asi 5,5 metru. Uprostřed bude mariánský reliéf zvěstování.

Projekt skončí v prosinci příštího roku. První návštěvníci si dostavěný poutní areál prohlédnou na začátku turistické sezóny v roce 2021.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související